Columns

Zelf wijn maken

Wijn maken is relatief gemakkelijk, wijn verkopen is een veel taaiere klus.
Ooit met het idee gespeeld om zelf wijn te gaan maken? Afgaand op het aantal programma’s met mensen die een nieuwe levensstijl overwegen, en willen verhuizen naar een plek waar de zon altijd schijnt, en waar ze nog nooit van de Hema of Albert Heijn hebben gehoord, is de kans daarop best groot. Ook mij wordt die vraag geregeld gesteld, maar mijn antwoord is altijd hetzelfde: begin er niet aan tenzij je de risico’s heel goed ingeschat hebt. Of dermate dik in de slappe was zit dat je bereid bent een deel van het geld – of het meeste ervan – te verliezen.
Voor veel mensen is het hebben van een wijngaard klaarblijkelijk een verleidende gedachte. En welke wijnliefhebber heeft er nou niet van gedroomd om vanaf zijn of haar terras over hectares en hectares zonovergoten rijen wijnranken uit te kijken? Welke wijnliefhebber zou er nou niet van zwijmelen om na een heerlijk croissant-onbijtje ontspannen wat druiven te plukken, en na de pluk met vrienden een flesje eigen wijn te openen? Klinkt toch goed, nietwaar?
Helaas is de werkelijkheid een stuk minder romantisch. Zelfs als het weer meezit, en je van de oogst een drinkbare wijn hebt weten te maken, begint het spel pas. Wijn maken is relatief gemakkelijk, wijn verkopen is een veel taaiere klus. Als je denkt dat ik overdrijf, vraag maar eens aan een willekeurige wijngaardenier wat er allemaal bij komt kijken. De reden daarvoor is dat er te veel wijn in de wereld beschikbaar is ten opzichte van de vraag. En dat al vijftig jaar lang.
Toch geef ik toe dat ik zelf ook met het idee heb gespeeld. Toen ik in Frankrijk woonde, had ik zo een stukje wijngaard kunnen kopen. En trouwens, je kunt tegenwoordig overal in Spanje, Portugal en Frankrijk voor een habbekrats wijnranken kopen. Daarbij kan het werk in de wijngaard je een voldaan gevoel geven. Zeker als je de resultaten van je inspanningen uiteindelijk zelf kan opdrinken. Maar weet u, ik ben een wijncriticus, geen wijnmaker. En al had ik mijn wijntip van deze week graag zelf gemaakt, veel dichter bij het idee van het hebben van mijn eigen wijngaarden wil ik niet komen.