Columns

XXL

Over de jaren heen heb ik geleerd om zelfingenomen wijnverzamelaars te vermijden op dezelfde manier als ik dat doe bij mensen met een penetrante lichaamsgeur. Adi Werner van het Hospiz Alm in Sint Christoph, vlakbij Lech waar we op wintersport waren, stond er echter op dat ik zou komen kijken naar wat hij aan wijn onder de trap heeft liggen. Het speciale van zijn collectie is dat het erg groot is. Heel erg groot zelfs. En dan heb ik het niet alleen over de hoeveelheid –meerdere duizenden zeker- maar het bijzondere van zijn kelder is dat iedere fles oversize is. Magnum, jeroboam, methusalem, nebuchadnezar en balthasar; megagrote gevaartes in stalen houders die als torpedo’s aan wanden en plafonds hangen, en in speciaal daarvoor gebouwde rekken liggen. Eén wand was behangen met Premiers Grands Crus Classés uit Bordeaux (flessen van €50,000 tot €80,000) in louter balthasar formaat; amforen van het equivalent van 24 gewone flessen.. Volgens Adi Werner is zijn kelder de grootste verzameling XXL flessen in Europa met een waarde van ongeveer twintig miljoen euro.
Gemiddeld wordt er in Sint Christoph dagelijks tenminste één megafles ontkurkt, en de dag dat Ans en ik er waren zelfs drie. Je vraagt je wel af wat het punt is van die grote flessen –behalve om er mee te pronken? Ik bedoel, ik zou niet eens een balthasar kunnen tillen, laat staan opdrinken. Ook stel ik me wel eens voor hoe een verzamelaar zich moet voelen als hij ontdekt dat zijn nebuchadnezar na zoveel jaar geduldige opslag kurk heeft.. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik neem niet aan dat mijn slijter grote haast zal hebben om het equivalent van 20 flessen zomaar te vervangen.
De meeste wijnliefhebbers overigens zijn een stuk conventioneler dan de gasten van het Hospiz Alm; de overweldigend meerderheid van alle wijn wordt gedronken uit een normale 75cl fles. Volgens de overlevering is die maat tot stand gekomen omdat dat de maximale longinhoud van de glasblazers was. Mijn wijntip van deze week komt uit het Oostenrijk van Adi Werner, in een gewone fles. Eentje waarvoor je in tegenstelling tot het XXL formaat van Werner ook geen steekwagentjes nodig hebt om ze te vervoeren.