Columns

Worteldag

Ik besef dat dit licht gestoord klinkt maar ik begin te denken dat wijnen –net als mensen- hun goede en slechte dagen hebben. Noem het depressiviteit, angst of vineuze stress, maar er zijn momenten in het leven dat bepaalde flessen simpelweg niet goed overkomen. Zonder enige valide reden proeven ze ineens vlak en saai. Een berichtje van wijnclubgenoot Hub Swerts van afgelopen week is een case. Hij had een tijd geleden op een proeverij van mij een mooie Pinot Noir geproefd van Stoney Rise uit Tasmanië en ik had toegezegd die voor hem te bestellen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar toen hij de bestelde wijn eind september openmaakte, proefde die helemaal niet als de Pinot die hij van mij op Neercanne had genoten. Hij had hem daarom door de gootsteen gespoeld.
Toen ik dit met een collega besprak, fluisterde ze in mijn oor: “worteldag!”. Wat voor een dag, vroeg ik? “In het algemeen proeven wijnen beter op bloem- en fruitdagen dan op worteldagen”, legde ze uit. “maar ik zal Maria Thun’s Biodynamische Kalender erop naslaan en je laten weten wat voor een dag toen was.” Later emailed ze mij dat het inderdaad een worteldag was.
Afgelopen week was ik uitgenodigd op een persproeverij bij een importeur en sprak erover met de inkoper. Nou kun je je geen persoon voorstellen die meer met beide benen op de grond staat dan hij. Dus toen ik het idee van worteldagen aanstipte, had ik een uitgesproken cynische reactie van hem verwacht. Maar niks daarvan. “We zweren bij de maanstanden hier”, vertelde hij me. “Sterker nog, we houden nooit meer proeverijen op worteldagen.”

Noem me alternatief en bijgelovig, maar ik ben ervan overtuigd dat het echt is. Wijn is tenminste 85 procent water dus we zouden er niet verbaasd van moeten staan dat de maanstand een invloed heeft –net als op eb en vloed. Ik heb de biodynamische kaldender voor 2014 in ieder geval alvast gedownload.

Uiteraard kan ik er weinig aan doen als anderen een proeverij houden op een worteldag, maar als ik zelf thuis wijnen proef, ga ik dat vanaf nu alleen nog doen op een fruit- of op een bloemdag.

En iets zegt me dat Hub hetzelfde gaat doen.