Columns

Wijnmakersjaar

Laten we beginnen met het goede nieuws. Australië had dit jaar zijn beste oogst in twee decennia, en Zuid-Afrika mocht ook niet klagen.Maar de rest van de wereld lijkt in 2012 minder geluk te hebben gehad. In Frankrijk en Duitsland was het bijna overal een koel en nat voorjaar waarbij een warm en droog augustus en september de boel nog enigszins redde. Italië daarentegen had een uitzonderlijk warme zomer met kleine opbrengsten en hoge alcoholniveaus als gevolg. Zuid-Amerika had te maken met de naweeën van El Niño die in Chili voor te veel warmte zorgden en in Mendoza voor te veel koelte. 2012 zal daarom de geschiedenis ingaan als wat ze in Bordeaux aanduiden met de term ‘wijnmakers jaar’ – zoals moeilijke jaren daar doorgaans worden genoemd. Van de andere kant waren veel oogsten in Europa klein, waardoor er, na ruim vijftig jaar van overschot, evenwicht lijkt te gaan ontstaan tussen aanbod en vraag. Als er tenminste, met nieuwe recessies op komst, nog voldoende kopers zijn voor die uitstekende wijnen uit Australië en Zuid-Afrika als ze eindelijk op de markt komen.

Champagne en Chianti zijn slechts twee wereldberoemde regio’s die vanwege de crisis door consumenten de rug zijn toegekeerd. Mochten de kerstverkopen dit jaar echter tegenvallen, zult u in januari weer meer aanbiedingen tegenkomen dan ooit. Januari is traditiegetrouw de slapste maand in het jaar voor de wijnhandel en dus dé maand voor hen om te stunten. Doe er uw voordeel mee. Hoewel meer balans tussen vraag en aanbod de geplaagde wijnboeren wat lucht moet geven, blijven het donkere tijden voor hen. Dat komt omdat de banken vroeger nog wel wilden inspringen, maar dat nu niet meer doen. De ironie van dit alles is dat de gemiddelde kwaliteit van de wijn die nu op het schap ligt nog nooit zo hoog is geweest. Ik kan geen land voor de geest halen dat nu niet spectaculair betere wijn maakt dan vijf jaar geleden. Jammer dat zowel accijns als btw omhoog zijn gegaan.

 Als ik u één aanbeveling mag geven voor volgend jaar, adviseer ik u dan ook om iets meer per fles te gaan uitgeven. Heeft niet alleen met hogere prijzen te maken, maar ook met het aanbod. Dat wordt zoveel gevarieerder als je acht of negen euro uitgeeft, in plaats van vijf. En voor een tientje liggen ronduit sensationele wijnen binnen handbereik.