Columns

Wijnarrangement

Zo Nederlands als haring met uitjes, en een waar fenomeen in de vaderlandse gastronomie, maar in de Dikke Van Dale nog altijd niet terug te vinden: het wijnarrangement.
Waar gasten in een restaurant vroeger gerechten en wijn à la carte bestelden, is het afgelopen decennium de combinatie van een menu met aangepaste wijnen opgekomen. Die tandem is zo sterk gegroeid dat het wijnarrangement vaak al meer dan 50 procent van de wijnomzet van het restaurant uitmaakt. De vraag is echter waarom je zou willen laten verrassen door de keuze van de sommelier als je zelf ook kunt kiezen? Dat vroeg Gelderlanderlezer Gerben Ypma zich ook af.
‘Waarom kiest u bij uw restaurantrecensies uitsluitend voor het wijnarrangement terwijl dat in restaurantlanden bij uitstek, zoals België en Frankrijk, dat heel ongebruikelijk is?’, verwonderde hij zich.
Gerben heeft gelijk dat in landen als Frankrijk en België het wijnarrangement een onbekend verschijnsel is. Met goede redenen.
In beide landen wordt in restaurants nagenoeg uitsluitend Franse wijn geschonken en gaan de gasten primair voor veilig; liever een Sancerre bijvoorbeeld dan een Quincy (waarvan zelfs Fransen niet weten dat het ook sauvignon blanc is en op steenworp afstand van Sancerre gelegen is). In Nederland echter is in tegenstelling tot Frankrijk en België alle wijn van de wereld verkrijgbaar. Ook staan Nederlanders veel meer open voor andere wijnen dan Belgen en Fransen (Chauvin was niet voor niets een Fransman).
Daarbij kan een restaurant laten zien wat het in zijn mars heeft met een goed wijnarrangement en u en ik leren er nieuwe wijnen mee kennen. Zo is grüner veltliner, verdejo, witte Bordeaux (zoals mijn wijntip van deze week) en spätburgunder (pinot noir) door de consument ontdekt via het wijnarrangement. Op de kaart had de gast ze waarschijnlijk nooit gekozen.
Persoonlijk ben ik dan ook een fan van het wijnarrangement en neem het bijna altijd. Voor mij is het ’t visitekaartje van de sommelier; mede aan de originaliteit en geschiktheid van de door hem of haar gekozen wijnen kan ik de kwaliteit van het restaurant aflezen.