Columns

Wijn voor herbivoren

‘Dieet en die niet’ zei Toon Hermans al.
Diëten zijn er in alle soorten en maten. Volgens een Amerikaans boek (Eating right for your Bloodtype) dat diëten propageert per bloedgroep – A in mijn geval – zouden mijn voorouders in de vroege dagen van de menselijke beschaving alleen toegang hebben gehad tot groente en fruit. Nou moet ik toegeven dat ik salades en fruit(sappen) heerlijk vindt, en eigenlijk wel alle soorten groente -als ik er goed over denk. Ook heeft het boek gelijk dat biefstuk niet mijn ding is, en dat je me ook met varkensvlees doorgaans niet blij kunt maken. Ik zou zomaar vegetariër kunnen zijn, of veganist. Ware het niet dat ik soms ontzettende zin heb in lam, wild, oesters, pata negra en kwartels; heerlijkheden die niet in een groen dieet passen.
En wijn? Zou ik wijn nog wel zou kunnen drinken, als vegetariër of veganist?
Het boek vindt het geen probleem, maar alle wijnliefhebbende lezers die animale producten vermijden, moeten beseffen dat de meeste klaringsmiddelen in wijn een absolute no-no voor hen zijn. Gelatine (gemaakt van dierlijk weefsel), chitosan (afkomstig van schaal- en schelpdieren) en isinglass (gemaakt van de blaas van vissen) staan allemaal op hun zwarte lijst. Uiteraard worden ze uit de wijn gefiltreerd voordat die gebotteld wordt, maar dat is minder belangrijk; het gaat om het principe.
Gelukkig zijn er nog voldoende wijnen die wel geschikt zijn voor vegetariërs. Te beginnen met de wijnen die op het etiket melden dat ze niet gefiltreerd en niet geklaard zijn. Maar ook van de wel geklaarde wijnen is ruim 90 procent geschikt voor vegetariërs. Die zijn namelijk geklaard met melk- of eigerelateerde stoffen als caseine en albumine; middelen die je niet zult aantreffen bij slager of visboer. Het enige klaringsmiddel echter dat zowel geschikt is voor vegetariërs als veganisten is bentoniet, een kleisoort uit Wyoming in Amerika.
Hoe je er als veganist achter kunt komen of een wijn geklaard is met bentoniet en dus geschikt voor je is? Vraag ernaar in de gespecialiseerde wijnhandel. Of koop mijn wijntip van deze week -de sublieme en nu super betaalbare Los Gansos Chardonnay uit Chili. Geklaard met bentoniet namelijk.