Columns

Wie is de beste?

Wie de beste wijnmaker ter wereld is? Als ik een selectie zou maken puur op kwaliteit (en de rekening door iemand anders werd betaald) zou in de top 5 Château Margaux staan, Chave uit de Rhône, Hirtzberger uit de Wachau en Errazuriz uit Chili, samen met Drouhin uit de Bourgogne. Uiteraard is het een persoonlijke keuze – dat zijn lijstjes per definitie – maar deze producenten zijn stuk voor stuk van wereldklasse met decennia-, zo niet eeuwenlange reputaties.
 Als je zowel het geld hebt als de wijngaarden is het maken van een topwijn overigens eenvoudiger dan je zou denken. Praat maar eens met de mensen die gaan over de beste stokken ter wereld. Ze beschrijven zichzelf vaak als rentmeesters die het erfgoed in ten minste dezelfde staat als ze het zelf hebben gekregen willen doorgeven aan de volgende generatie. Uiteraard zullen ze nooit zeggen dat de wijn vanzelf tot stand komt, anders zouden ze zichzelf overbodig maken. Maar de meesten vertellen dat alles wat ze hoeven te doen is het vasthouden van de kwaliteit van het fruit in de kelder. Toch heb ik dermate veel respect voor deze wijnmakers dat ik in mijn kantoor zelfgemaakte portretten heb hangen van Paul Pontallier (Château Margaux) en Eduardo Chadwick (Errazuriz), naast enkele zeer gekoesterde (maar inmiddels lege) flessen van andere iconen.
De échte superstars echter, de wijnmakers voor wie ik nóg meer bewondering heb dan voor de Paul Pontalliers van deze wereld, zijn die van de heel grote bedrijven. Zij presteren het om jaarlijks enkele miljoenen flessen te produceren die consistent lekker en goed gemaakt zijn, betaalbaar, en nog een gevoel van herkomst geven ook: waar ze vandaan komen. Aangezien het hier om wijnmakers van merkwijnen gaat, verrast het niet dat vier van de vijf uit de Nieuwe Wereld komen.
Wie ze zijn? Allereerst Miguel Torres uit Spanje, dan Phil Laffer uit Australië (Jacobs Creek), Patrick Materman uit Nieuw-Zeeland (Brancott), Peter Gago uit Australië (Penfolds) en last but not least Marcelo Papa uit Chili (Casillero del Diablo). Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een slechte wijn van deze mannen heb geproefd. Als betrouwbaarheid een deugd is (en dat is het in wijn) dan kun je op deze mensen vertrouwen.