Columns

Waar voor je geld

Vlak voor Kerst las ik een bijdrage in een supermarktmagazine over exclusieve wijnen en of ze hun geld waard zijn. Men vergeleek een Château d’Yquem uit 1982 –van meer dan €100 per fles – met hun eigen Moscatel de Valencia van €6,99.
De conclusie van het artikel was even voorspelbaar als de zonsopgang van morgen. De wijn van €6,99 won het van de beroemdheid. Het vergelijken van een industrieel geproduceerde Muscat uit Valencia met een handgeplukte, door edele rot aangetaste desserticoon uit Bordeaux die in homeopatische hoeveelheden wordt gemaakt, is echter zot; ja ze zijn beide zoet en alcoholisch maar dat is ook alles wat ze gemeen hebben. Je kunt net zo goed de boeketreeks vergelijken met het oeuvre van Gerard Reve.
Van de andere kant valt zelfs voor deze exercitie iets te zeggen. Alle wijnen, ook de allergrootste namen, moeten zich kunnen meten met de rest. Dat is waarom ik een fan ben van blindproeverijen; ze houden je eerlijk en bescheiden. Geef me de expert die beweert nog nooit een wijn uit de Nieuwe Wereld voor eentje uit Europa te hebben versleten –want die liegt. Sterker nog, het wordt steeds moeilijker om ’s werelds beste wijnen van elkaar te onderscheiden. Daar staat tegenover dat iedereen met een beetje proefkunst een Moscatel uit Spanje moet kunnen onderscheiden van een grote Sauternes. En te beweren dat de Moscatel beter is, is niet alleen een brevet van onvermogen maar ook gevaarlijk. Het speelt in de kaart van hen die willen geloven dat goedkoop hetzelfde is als waar voor je geld.
We weten allemaal dat scharrelkippen lekkerder zijn dan plofkippen, dat Ajax een beter team is dan Telstar en BMW een betere auto dan Dacia, en hetzelfde geldt voor wijn. Tot ongeveer €50 krijg je doorgaans waar je voor betaalt. Daarboven kunnen hype, traditie, snobisme en zeldzaamheid de prijs opvoeren –maar dat maakt het daarom nog geen slechte wijnen. Als regel besteed ik niet meer dan €50 per wijn en de meeste wijnen in mijn kelder zitten tussen €9 en €19 per fles. Ik heb geen Yquem maar een prachtige verzameling alternatieven, inclusief minder bekende Grands Crus Classés Sauternes.
Een gezelschap waarin die Moscatel geen kans zou hebben.