Columns

Voor iedereen

Wijnjournalist zijn is een redelijk bezadigde bezigheid. We worden weliswaar op onze wenken bediend –met shows zoals FusionMadrid waar ik nu ben, proeverijen, diners, lunches, gratis wijn en het hele jaar door een gebronsde kleur- maar daar staat tegenover dat we zelden de opwinding ervaren van een primeur, een onthulling of een aanslag. Dat we nooit in oorlogsgebied verslag hoeven te doen, geen bloed zien (behalve die ene keer in Zuid-Frankrijk toen een wijnboer me demonstreerde hoe hij ossenbloed gebruikte als klaringsmiddel) en zonder kogelvrij vest de weg op kunnen.
De enige tanks die ik ooit in wijngebieden tegenkwam, stonden in de Golanhoogte waar ik volkomen relaxt onder de Israëlische zon kosher wijnen aan het proeven was. Zelfs in de binnenlanden van Bolivia, in de meest geïsoleerde oorden op deze aardbol, voel ik me helemaal veilig.
Soms echter vraag ik me wel eens hoe het moet zijn om verslag te doen vanuit Mosul, Gaza, Aleppo of Homs.. Ik zal het waarschijnlijk nooit te weten komen al vond ik de inval van de jongeman in het achtuurjournaal van afgelopen week plotseling wel héél dichtbij komen. Hoe veilig, dacht ik ineens bij mezelf, is mijn beroep? Zou het feit dat ik wijn centraal stel in mijn leven –een alcoholische drank- reden kunnen zijn voor hen voor wie alcohol een taboe is, me iets aan te doen?
Toen ik een paar jaar geleden in het Barbizon Palace in Amsterdam een paar dagen proeverijen deed en met het personeel in de catacomben mee at, zat ik aan tafel met Moslims die er in de keuken werkte. Ik dronk een slokje wijn bij mijn pasta, zij niet. ‘Mis je het niet, een wijntje bij het eten?’ vroeg ik hen. Waarop zij mij de vraag stelden of ik rookte. ‘Neen’, zei ik, ‘nog nooit een sigaret opgestoken’. ‘Dat mis je toch ook niet?’ zeiden ze. En dat was waar.
Toch besef ik dat ik maar zelden een wijn adviseer voor hen die geen alcohol mogen hebben, vanwege hun geloof, zwangerschap, alergie of leeftijd. Vandaar is vandaag mijn wijntip een alcoholvrije wijn, waarvan er steeds meer op de markt komen en die ook steeds beter worden.
Om de brug te slaan naar iedereen die mee wil doen.