Columns

Verlanglijstje

Wijnliefhebbers, uw handen a.u.b. voor wie 2014 een topjaar was?
Dacht ik al.. Zelfs voor hen die doorgaans positief zijn, de ‘glas-half-vol’-mensen, zal 2014 niet de geschiedenis ingaan als het Jaar van de Eeuw. Reguliere wijnverkopen stokten, slijters die niet kopje onder gingen konden nauwelijks hun hoofd boven water houden terwijl supermarkten en een grote internetverkoper ons bestookten (en nog steeds bestoken) met nepaanbiedingen. Tel daarbij op het teleurstellende weer in grote delen van Europa en de desastreuze oogst in Italië en u ziet wat ik bedoel.
Of 2015 beter zal zijn? Oftewel, is er reden voor optimisme? Alles is relatief en na een jaar als 2014 zal zelfs een kleine vooruitgang met fanfare worden begroet, maar los daarvan denk ik inderdaad dat er reden tot optimisme is -ja. De economie lijkt het weer wat beter te doen, de accijnsverhogingen hebben we nu wel gehad en met een Aziatische markt die langzaam maar zeker tot inkeer komt, zullen wellicht ook de Bordeauxliefhebbers weer licht aan het eind van de tunnel zien.
Los daarvan ligt de oplossing voor een beter 2015 vooral in de handen van onze eigen handel. Ook al kan ze niks doen aan accijnsverhogingen, aan valutaschommelingen of aan de prijzen van de Grands Crus, ze heeft wel een belangrijke impact op de manier hoe wijn wordt beleefd. Bovenaan mijn verlanglijstje voor 2015 staat dan ook dat de handel, supermarkten voorop, het voortouw neemt bij voorlichting, educatie en enthousiasmeren over wijn. Over hoe je wijn drinkt (bij het eten!) en door wijn te verkopen tegen prijzen die de werkelijke kosten reflecteren. Al hebben supermarkten in andere landen inmiddels laten zien dat ze zoveel verantwoordelijkheid niet kunnen dragen; na vijf jaar stunten maakte de Schotse overheid aanbiedingen zoals ‘tweede fles gratis’ illegaal en werd, net als in België, het onder de kostprijs verkopen, verboden. Ik wens echter dat in ons land de supers het zelf gaan oppakken en maatregelen van overheidswege niet zullen afwachten. Dat ze zich meer gaan toeleggen op duurzaam gemaakte wijnen, Fairtrade en ethisch verantwoorde producten. Ik wens dat er voorlopig geen accijnsverhoging meer komt en dat Nederland zich fluitend kwalificeert voor het EK van 2016.
Ik had toch gezegd dat het een verlanglijstje was?