Columns

Verjaardag

Wat doet een wijnschrijver als hij 53 wordt? Dan viert hij dat met de beste flessen uit zijn kelder, natuurlijk!
Het wordt echter elk jaar moeilijker kiezen, lijkt het wel. Ik heb nog een paar flessen uit mijn geboortejaar 1962 die allemaal nog drinkbaar zouden moeten zijn. Maar ik heb ook een super champagne die ik nog voor mijn MW-titel in 2012 heb gekregen en die nu onderhand wel op moet.

Misschien zou ik mijn verjaardag overigens eens op een ingetogen manier moeten vieren, maar ik vrees dat me dat toch niet gaat lukken.
Ik ga beginnen met een Comtes de Champagne uit 2002. Voor de lunch heb ik een tafeltje geboekt bij mijn favoriete restaurantje. Normaal laat ik het een beetje over aan de sommelier wat hij erbij gaat serveren want ik ben niet zo’n fussy persoon. Maar niet deze keer! Deze keer wil ik een paar wijnen openmaken die passen bij deze fase in mijn leven, en dat betekent rijpe wijnen die helemaal op dronk zijn.
Ik werd verliefd op wijn tijdens vakanties in Frankrijk, met name die tijdens mijn studententijd. En hoewel ik vooral te boek sta als een kenner van de Nieuwe Wereld zal ik donderdag tenminste één Grand Cru Classé openmaken, waarschijnlijk de 1999 Léoville-las-Cases. Voorafgaand daaraan tenminste één Grüner Veltliner, misschien de 2006 Smaragd Honivogl van Hirtzberger. Na de Bordeaux komt er een Syrah op tafel, liever gezegd een Shiraz, een Black Puma uit 1994 of zo, gevolgd door een romige Chenin Blanc van Dewaldt Heijns uit Tulbagh. En mijn laatste fles? Dat zal waarschijnlijk een Ausbruch van Feiler Artinger worden. Super dessertwijn van een van de meest getalenteerde wijnmakers van Oostenrijk.

Zo’n vijftien jaar nadat ik begon als fulltime wijnschrijver is het nog altijd dezelfde passie die me dagelijks aanzet tot het schrijven over wijn. Het heeft ook voor veel onvergetelijke momenten gezorgd en me hele goede vrienden gegeven. Ik voel me dan ook bevoorrecht om in de wijnsector te mogen werken –en ook dát vier ik vandaag.

Uiteindelijk is het toch niet zo erg om weer een jaartje ouder te worden.