Columns

Valentijnsdag

Héél soms heb ik nog wel eens een nachtmerrie dat ik mijn studie economie in Tilburg niet heb gehaald. In de kleine uurtjes schrik ik dan wakker om snel te beseffen dat het allemaal niet waar was, en met een gerust hart weer in te slapen. De laatste droom daarover is alweer maanden geleden; misschien heeft het halen van mijn Master of Wine examen me er wel vanaf geholpen.
De terugkomende nachtmerrie van een wijnschrijvende collega is dat hij opgesloten zit in een proefruimte met alleen maar rosés en er niet uit kan. In tegenstelling tot mij ziet hij rosé als de James Last-muziek van de wijnwereld. In de woorden van mijn vader: ‘best wel aardig’, zolang je er maar niet op gaat letten.
Zelf heb ik nog nooit over rosé gedroomd; in tegenstelling, ik heb er een boek over geschreven. Als je net als ik van jongs af aan naar Frankrijk op vakantie bent geweest, raak je opgevoed met rosé – want dat is de wijn die de Fransen zelf hartje zomer het liefste drinken: fris, fruitig en frivool.
Ik snap dan ook eerlijk gezegd niet waarom de meeste wijnschrijvers hun neus er zo voor ophalen. Op vakantie is het mijn favoriete wijn. Thuis in het natte Nederland drink ik het aanzienlijk minder. Heeft waarschijnlijk met het weer te maken, of wellicht met mijn herinneringen aan de eerste rosés die ik in Nederland dronk, toen ik praeses van het studentencorps Sint Olof in Tilburg was. Het waren de nadagen van de Mateus-hype, en de wijnkelder van de sociëteit lag er vol mee.
Om van de voorraad af te komen, gaf ik toen het ‘goede’ voorbeeld, maar in plaats van fris en fruitig waren die rosés vlak en zoet. Ondertussen is er veel veranderd. Inmiddels heb je rosés in alle soorten en maten, uit bijna alle landen ter wereld. Daarnaast is de gemiddelde kwaliteit veel hoger dan vroeger. Moderne rosés zijn over het algemeen ook droger van stijl dan de Mateus van 1984.
Waarom ik in februari uitwijdt over rosé? Vandaag is het Valentijnsdag; dé verkoopgelegenheid voor bloemisten, chocolatiers en wenskaartproducenten. En als het aan mij ligt, ook voor wijnhandelaren. Mijn tip deze week is een roze bubbel waar zelfs mijn collega enthousiast van zou raken. Zou hij ook meteen verlost zijn van zijn nachtmerrie.