Columns

Vakantiewijnen

Vertrouw nooit op wijnen die je op vakantie lekker vond. Dat is regel nummer één van Cees van Casteren’s (helaas nog niet gepubliceerde) elementaire wijngids voor de liefhebber. Het meest voor de hand liggende voorbeeld van zo’n vakantiewijn is retsina, een wijn met harssmaak die gemiddeld meer katers veroorzaakt dan de Duitse Oktoberfesten. Maar denk ook aan sherry (smaakt echt véél beter in Jerez op een zonovergoten terrasje of bij de flamengo dan in grauw en grijs Arnhem), net zoals lambrusco aan het Gardameer en muscadet in Saint Nazaire.
 Ik spreek uit ervaring. Na een zware nacht in Bulgarije, afgelopen jaar, was ik helemaal overtuigd dat de mavrud (rode wijn van de gelijknamige, inheemse druif) die we die nacht hadden gedronken een van ‘s werelds nog onontdekte rode pareltjes was en een plek verdiende op de Nederlandse markt. Ik sleepte derhalve een doos met zes flessen uit Bulgarije mee en opende ze voor een paar vinologenvriendjes van me.
“Hoe dronken zei je ook alweer dat je was in Sofia?”, vroegen ze me toen we de derde fles ontkurkten en de ergste vermoedens uitkwamen. Onderweg van Sofia naar Amsterdam was mijn geïdealiseerde topwijn veranderd in rode wijnazijn.
Tot heel recent had ik rosés in dezelfde categorie vakantiewijnen geplaatst. Rosés doen het namelijk het beste op vakantie onder een parasol, in een strandtent of op een terrasje. En in Nederland was niemand in de roze drank geïnteresseerd buiten de zomer om.
Maar dat is veranderd. Rosé is een volwassen wijn geworden die in alle jaargetijden gedronken wordt en die een vaste, niet meer weg te denken plek heeft veroverd op de Nederlandse schappen.
Hoe dat is gebeurd? In twee woorden: door kwaliteit en diversiteit. De moderne rosés van nu zijn echt veel beter dan de dunne, zurige roseetjes die we vroeger voorgezet kregen. Daarnaast is het aanbod aan stijlen groter dan ooit. Je kunt tegenwoordig van alle grote druivenrassen in de wereld een rosé variant kopen, doorgaans droog, fruitintens en breed inzetbaar aan tafel. Sterker nog, ik durf erom te wedden dat je zelfs van mavrud ondertussen goede rosés kunt vinden. Wellicht wil degene die er de volgende keer naar op vakantie gaat, er een doosje van mee terugnemen?