Columns

Tourwijn

Is het niet ironisch dat een Chileens wijnmerk de officiële wijn van de Tour de France is en niet een Bordeaux of een Vin de Pays d’Oc? Is het niet ironisch dat Fransen in hun eigen land nu wijn uit de Valle Central, Colchagua en Casablanca zullen drinken tijdens een Tour-étappe? Is het niet ironisch dat in het kloppend hart van wijn in de Oude Wereld –Frankrijk- drie weken lang Chileense wijn centraal zal staan? En niet zomaar Chileense wijn maar wijn van Cono Sur. Onder leiding van wijnmaker Adolfo Hurtado werkt deze producent al decennia op hoog niveau én op duurzame basis; om het gebruik van niet-natuurlijke stoffen zoveel mogelijk te verminderen. Dat doen ze bij Cono Sur ondermeer door de introductie van schapen, ganzen, insecten en andere planten in de wijngaard waardoor de wijngaard een zelfregulerend systeem wordt met gezondere en rijpere druiven als resultaat.
Het blootstellen van Fransen aan wijnen van Cono Sur is mijns inziens overigens niet zonder risico’s. Toen Franse top-sommeliers in 1976 in Parijs blind de topwijnen uit Bourgogne en Bordeaux moesten vergelijken met die uit Napa Valley, kozen ze unaniem voor California. En de Chileense stijl is nog veel puurder en fruitiger dan die van destijds; ik denk dat de Fransen na het proeven van Cono Sur snel verkocht zullen zijn.
Ook wij Nederlanders dronken tot voor 40 jaar eigenlijk alleen maar Franse wijn (en een beetje Spaanse en Italiaanse). Maar de opmars van Chileense wijn in ons land is niet te stoppen en inmiddels benadert Chili het ooit onaantastbare Frankrijk, net zoals Zuid-Afrika. Het is vooral de toegankelijke stijl, de fruitrijkdom in de wijnen en het vele waar voor je geld dat je krijgt, dat ons aanspreekt.
Persoonlijk ken ik de wijnen van Cono Sur erg goed en voor hen die dieper in de buidel willen tasten dan €5,99 voor de Bicicleta Merlot raad ik de Cono Sur 20 Barrels Syrah aan. Een van hun top Tourwijnen..