Columns

Terug naar de toekomst

In de jaren tachtig betekende het begin van het aspergeseizoen tegelijkertijd het startschot voor de verkoop van Pinot Blanc en Pinot Gris. Lange tijd waren het de enige wijnen die we in Nederland bij asperges dronken. In beide gevallen afkomstig uit de Elzas, fris, lichtvoetig en neutraal genoeg om voor iedereen die van asperges houdt, acceptabel te zijn. Niet zo duur, overal verkrijgbaar, goed te combineren, én: droog. Kortom, een vanzelfsprekende keuze. Maar dat waren de jaren tachtig. Inmiddels moeten de Elzasser Pinots in de gunst van de asperges het opnemen tegen concurrenten uit vele andere landen en gebieden. Een van de oorzaken daarvan zijn de Elzasser wijnen zelf. Sinds het midden van de jaren negentig begon een aantal producenten namelijk wijnen te produceren met steeds meer restzoet. Aanvankelijk sloeg dat aan; veel consumenten hebben het namelijk over droog maar drinken liever zoet. Helaas sloegen de Elzassers door en veel consumenten keerden zich tegen hun wijnen. Waarom?
Betrouwbaarheid. Vroeger kon je rekenen op een droge stijl als je een Elzas in de winkel of in het restaurant bestelde. Tenminste, als er op het etiket geen Vendange Tardive (late oogst, en dus zoet) of Sélection de Grains Nobles (late oogst en aangetast door edele rot, en dus nóg zoeter) stond. Nu kwamen velen die een droge wijn voor ogen hadden voor halfzoete verrassingen te staan en dat vinden mensen niet prettig. Sommige producenten lieten tot zelfs 50 gram restsuiker in de wijn en dat is zoeter dan zelfs de meeste Duitse wijnen op het schap.
Ondertussen hebben veel producenten uit de Elzas zich de kritiek van de voorbije jaren aangetrokken, en zijn steeds meer Elzaswijnen weer droog. Ook zijn er producenten die op het etiket melding maken van de stijl van de wijn. Door er bijvoorbeeld ‘demi-sec’ op te zetten als de wijn halfzoet is, of ‘sec’ als de inhoud droog is.

Nu het aspergeseizoen is begonnen, ben ik op zoek gegaan naar een droge Elzas, voldoende ingetogen van smaak om het delicate van de asperges op de voorgrond te laten. Met een goede fraîcheur en medium body zoals mijn wijntip van deze week.

Terug naar de tachtiger jaren? Of terug naar de toekomst?