Columns

TCA-vrij

Als je ooit een fles hebt geopend die naar beschimmelde kerkboeken meurde en nog slechter smaakte, dan heb je kennis gemaakt met een chemisch stofje dat 2,4,6-trichloranisol heet. Klinkt als een luchtverfrisser maar is echt heel vervelend spul. TCA, zoals het beter bekend staat onder vinologen, is namelijk verantwoordelijk voor de foute smaak in wijn die we ‘kurk’ noemen. Twee tot vijf procent van alle flessen afgesloten met een pure of samengestelde natuurkurk hebben er last van. Van de duurste chateau bottelingen tot aan alledaagse slobber, TCA kent geen onderscheid. In extremo maakt ‘kurk’ de wijn ondrinkbaar (al is het ongevaarlijk voor de gezondheid); in lichtere vormen verliest de wijn slechts zijn fruit.
Toch had 15 jaar geleden 95 procent van alle consumenten nog een absolute voorkeur voor kurk als afsluiting van een wijnfles. Inmiddels is dat nog maar 54 procent waarvan driekwart overigens niet echte natuurkurk maar gemaakt van kurkafval dat aan elkaar geplakt is met lijm (dat tolueen di-isocyanaat bevat, een stof die ‘verdacht carcinogeen’ is). In dezelfde periode is schroefdop van 3 naar 30 procent geaccellereerd en synthetische kurk van niets naar 16 procent. En hun opmars lijkt voorlopig onstuitbaar ook al zijn ook zij niet zonder issues.
Het grote probleem van schroefdop is zijn reputatie; de meeste mensen denken erbij alléén aan goedkope wijn -maar ik zie vooral voordelen (makkelijk te openen en te sluiten, lucht- en wijndicht). Het probleem van synthetische kurk had vooral te maken met het moeilijk uit de fles kunnen trekken en er nog moeilijker er weer terug in duwen. Ook sloten de plastic kurken van het eerste uur niet goed af waardoor wijnen sneller oxideerde dan de bedoeling was. Maar door verbeterde technologie heeft Nomacorc dat soort problemen verholpen. Ook biedt Nomacorc modellen aan met verschillende mate van lucht-doorlatendheid. Daarmee behoud je het ritueel van de kurkentrekker maar heeft iedereen die liever geen Russische roulette speelt maar zuivere, TCA-vrije wijn wil drinken, een betrouwbaar alternatief.