Columns

Talentenjacht

Voor iedereen die net als ik een fan is van The Voice of Holland wil ik erop wijzen dat we in de wijnwereld TVOH al meerdere decennia vóór zijn. Mocht je niet bekend zijn met het format van TVOH; het is een talentenjacht waarin alles draait om de stem. Omdat de stoelen waarin de juryleden zitten zijn omgedraaid, zijn de audities ‘blind’ en worden deelnemers puur op hun stemgeluid geselecteerd.

In mijn vakgebied beoordelen we wijnen al heel lang op wat er in de fles zit, zonder dat we naar het uiterlijk kijken zoals de fles, het etiket, de kurk of de capsule. Die leiden namelijk af van waar het eigenlijk om gaat en dat is de kwaliteit en stijl van het gegiste druivensap. Als professioneel wijnschrijver, docent en Master of Wine proef ik honderden, soms wel duizend wijnen blind per maand met een grote variatie in kwaliteit. En op elk niveau –of dat nou een Premier Grand Cru Classé is of drie voor een tientje uit de supermarkt- is mijn taak hetzelfde: het kaf van het koren scheiden. Dat doe ik voor het grootste deel blind, zonder dat ik de fles en het etiket van tevoren zie. Driekwart van wat ik blind proef, is –net als bij TVOH- niet de moeite van een aanbeveling waard. Die komen er in deze column dan ook niet in. Ik beschouw me wat dat betreft als een vineuze nachtclub-portier. En hoewel mijn smaak net als die van andere critici persoonlijk is, is blind wijn beoordelen iets dat jaren training en een grote kennisbank vereist die geleidelijk aan is opgebouwd. Je mag van iemand die net een jaar piano speelt ook niet verwachten dat hij meteen met een Prélude van Chopin aan de haal gaat, dus waarom zou wijn anders zijn? Professionals zijn altijd beter in blindproeven omdat het hun full-time baan is.

Daarbij kan wijn buitengewoon complex zijn, met aspecten van geologie, klimatologie, biologie, biochemie, esthetiek, geschiedenis, economie tot onder andere sociologie, maar uiteindelijk komt het neer op de simpele vraag: vind ik lekker wat er in mijn glas zit? Soms voel ik me –Cees van C- een beetje Ali B als ik weer achter een lange rij glazen zit zonder dat ik het uiterlijk van de wijnen ken; talentenjacht, net als TVOH, maar dan op wijngebied.