Columns

Syrah vs Shiraz

Vroeger kwam Shiraz uit Australië, en Syrah uit de Rhône. Shiraz was (over)rijp en sexy en balanceerde vaak op het randje van zoet-gekonfijt
met een golf aan zwarte bessen, rijpe blauwe pruimen, kersen en cassis. Syrah was een stuk strakker met impressies van theeblaadjes, kruiden, peper, tabak en drogende tannine. Maar dat was vroeger.
Tegenwoordig staan ze niet alleen overal in de wereld aangeplant, maar worden ze ook veel meer door elkaar heen gebruikt.
Inmiddels zijn er wel honderden stijlen Syrah/Shiraz in de wereld. Toch kunnen we ze grosso modo in twee kampen onderverdelen. Het eerste kamp heeft minder alcohol (laten we zeggen 13 tot 14 procent), wordt gerijpt op Frans eiken (met tonen van toast en vanille) en heeft vaak een kruidig karakter.
De wijnen van het tweede kamp hebben meer power (niet zelden 14,5 procent alcohol of meer), hebben vaak op Amerikaans eiken gelegen (met rijkere smaken van zoethout en kokos) en hebben veel zwoelere en zachtere tannine.
Beide kunnen fantastisch zijn. De vraag is echter: hoe weet je nu welke stijl je hebt zonder het van tevoren te proeven?
Welnu, als richtlijn kun je aannemen dat alle wijnen uit de noordelijke Rhône Syrah zijn, en alle wijnen van elders uit de wereld waar Shiraz op het etiket staat, in de tweede categorie vallen.
‘Zijn Shiraz en Syrah dan niet hetzelfde’, hoor ik u vragen? En daar hebt u gelijk in. Maar zelfs in landen als Zuid-Afrika, waar Shiraz en Syrah min of meer willekeurig worden gebruikt, lijkt het gebruik van de ene naam versus de andere een stilistisch verschil aan te geven, dat slechts deels afhankelijk is van waar de druiven vandaan komen. Cryptisch?
Hoe meer een niet-Franse wijn naar iets uit de Rhône proeft, des te waarschijnlijker is het dat er Syrah op het etiket staat. En omgekeerd gaat dat ook op; als een wijn meer op Barossa lijkt dan op Hermitage, of hij nou uit de Languedoc komt, Bulgarije, Chili of Zuid-Afrika, is de kans groot dat de producent Shiraz op het etiket zet.
Kortom, ten opzichte van vroeger is er weinig veranderd: Shiraz is
Australisch en Syrah is Frans.
In stijl dan…