Columns

Spaanse Chablis

‘Dit is het soort witte wijn dat we vroeger maakten’, glimlachte Miguel Torres, terwijl hij naar een fles ‘Spanish chablis’ wees in een vitrine in het Torresmuseum bij Barcelona. Zijn meewarige blik verraadde dat hij noch over de oxidatieve stijl, noch over het lenen van de naam chablis achteraf erg tevreden is geweest.
Toch zou je elke keer als je een fles moderne witte wijn uit Spanje drinkt, of die nou uit Rueda komt, Rías Baíxas, Penedés, Rioja of Navarra, een toast moeten uitbrengen op de man die Iberische witte wijn het moderne tijdperk heeft binnen geloodst. Want dat deed Miguel Torres. In een tijd van veel te warme wijnkelders met oude houten foeders introduceerde hij temperatuur-geregelde gisting en roestvrijstalen tanks. “Toen ik terugkwam van mijn opleiding oenologie in Montpellier, eind jaren zeventig, dronk iedereen in Spanje nog ouderwetse witte wijn”, legde hij uit. Hoewel Torres te beleefd is om het te zeggen, bedoelt hij met ouderwets: geoxideerd, fout, bedorven.

Ruim een kwart eeuw na Torres ‘Spaanse chablis’ begint Spanje zich te ontpoppen als een witte- wijn-producent van wereldklasse. Hoewel je zo hier en daar nog wel eens een ‘ouderwetse’ stijl tegenkomt, is dat vaker een opzettelijke keuze dan door een tekortkoming in de kelder. Spanje’s rode wijnen moge dan fascinerender zijn, maar de witte wijnen tonen meer vooruitgang.

Toen Miguel Torres zijn eerste lichting moderne witte wijnen maakte, deed hij dat aanvankelijk met Franse druivenrassen als chardonnay en sauvignon blanc. Dat irriteerde de gevestigde orde in Spanje maar daar heeft Torres zich nooit wat van aangetrokken. Wel verdienen wat mij betreft zijn wijnen van inheemse rassen momenteel het grootste applaus. Albariño bijvoorbeeld, de ster uit Galicië, uit de koele noordwesthoek van Spanje. En niet te vergeten verdejo. Een hele frisse, aromatische wijn uit Rueda die in alles op sauvignon blanc lijkt (en er soms ook mee gemengd wordt). En natuurlijk mijn wijntip van deze week, de immer betrouwbare Viña Sol die gemaakt is van het Cava-ras parellada, ook uit Penedés. Ik heb deze wijn persoonlijk nooit met Miguel Torres geproefd, maar ik weet dat hij er een grote fan van is. Het is zijn nalatenschap van Spaanse chablis.