Columns

Sodeknetter wat nep!

Met instemming las ik in uw column in de Gelderlander uw sneer naar ‘een grote internetverkoper met nepaanbiedingen’. Hoe is het mogelijk dat Wijnvoordeel zo’n grote positie op de markt heeft weten te veroveren met fancy aanbiedingen en niet traceerbare wijn en waarom stellen gerespecteerde schrijvers over wijn en journalisten deze praktijken niet aan de kaak?” vroeg Gijs van Ooijen zich afgelopen week af in een email naar mij.
Voor het antwoord daarop moeten we beginnen bij het begin. De marges van de meeste wijnproducenten zijn na vijftig jaar van wijnoverschot en afhankelijkheid van export volledig (maar dan ook volledig) uitgemolken door de inkopers in markten als Engeland, Duitsland en Nederland. De meeste wijnproducenten werken nog op enkele procenten marge per jaar en de meeste Nederlandse supermarkten op 10 tot 30%. Dat zijn duidelijk geen marges die superaanbiedingen tot 50% toestaan.
Besef daarbij dat het maken en geregeld uitzenden van een tv-spotje tienduizenden euro’s kost –ongeveer evenveel als het verwerven van ruimte op het kopschap van de supermarket. Tienduizenden euro’s die betaald moeten worden uit de marge van dezelfde superaanbieding die eigenlijk al niet mogelijk was.. Een raadsel!
De oplossing daarvan, beste lezers, ligt in de zogenaamde ‘reguliere’ prijs. Die is mijns inziens namelijk fictief vastgesteld om een sodeknetterse korting van 50% mogelijk te maken. Op zich wordt die fictieve hoge prijs keurig volgens de regels tenminste drie maanden voorafgaand aan de aanbieding op de site of op het schap gehanteerd, maar elke nietsvermoedende ziel die deze wijnen voor de ‘gewone’ prijs koopt, moet zich enorm bekocht voelen. Want in de fles ‘van €9,99 voor €4,99!’ zit een wijn waarvoor de internetaanbieder of supermarkt niet meer dan €1 heeft betaald. Dat zou u trouwens zelf kunnen terugrekenen als je de 21% btw, transport, opslag, accijns (€0,70 per fles), brutomarge (hoger dan 30% in het geval van dure tv-spotjes) en kosten voor verpakking, etiket en sluiter van de €4,99 aftrekt.
Nepaanbiedingen trekken nepaanbiedingen aan. Dat zien we nu al. Daarom roep ik importeurs, agenten, journalisten en PR-mensen op collectief een lans te breken voor ‘meer waar voor je geld’ in plaats van mee te werken aan een prijs- en kwaliteitsspiraal naar beneden.
Okay zo, Gijs?