Columns

Smaakt als muziek in je oren

Wandel door de wijngaard van Il Paradiso di Frassina in het oogstrelende Montalcino in Toscane en het klavierconcert KV 37 van Mozart komt je tegemoet. Hou je van Beethoven, de Beatles of Brubeck zal het je niet meevallen. De sangiovese stokken krijgen namelijk een mono-dieet Mozart toegediend. En dat door 80 strategisch opgestelde Bose boxen.
Geluidsgolven hebben een effect op hoe planten, niet alleen maar wijnstokken, groeien. Tenminste volgens wijnmaker Federico Ricci. De lage frequencies hebben volgens hem de meeste impact. “We experimenteren nog altijd maar Mozart lijkt het beste te werken”, zegt hij. Nu beeld ik me zomaar in dat voor zelfs de meest devote liefhebber van Mozart’s oeuvre er een verzadigingspunt is, maar niet voor deze wijngaard; de boxen werken 24/7.
Vind je het flauwekul –net zoals het praten tegen je bakje tuinkers?- wil Ricci je er graag op wijzen dat de Mozart-wijngaarden sterker zijn en resistenter tegen ziekten dan alle omliggende wijngaarden. Daarbij oogst Il Paradiso di Frassina ze twee weken eerder dan de rest.
De beroemde Brunello-producent is niet de enige die muziek in de wijngaard gebruikt zoals ik al eerder in mijn column beschreef. Bij De Morgenzon in Stellenbosch pompt Hylton Applebaum Bach, Telemann en Händel in zijn rijen Chenin Blanc, Chardonnay and Shiraz. Als oprichter en eigenaar van ClassicFM in Zuid-Afrika kent hij zijn genres en ook Appelbaum meent dat zijn wijnstokken alléén reageren op bepaalde klassieke muziek –en wel harmonieuze Baroque. Zet ze Queen voor, ACDC, Drake of Miles Davis en het werkt niet meer.
Volgens een onderzoek gedaan door een Engelse professor in opdracht van de Chileense bodega Montes zou er eenzelfde positieve effect zijn bij het proeven van wijnen als je tegelijkertijd luistert naar klassieke muziek. Afgelopen week heb ik dat uitgeprobeerd bij een proefavond van het illustere Wijn-en Proefgenootschap Gamay. Hoewel ik het dolgraag eens zou willen zijn met die professor was mijn response voor de wijnen niet anders dan anders, of het nou Mozart was, Bach of Händel.
Hadden ze me daarentegen gedwongen naar heavy metal te luisteren, had mijn perceptie anders kunnen zijn. Net als de stokken van Frassina (verkijgbaar bij Tamis in Alkmaar) en De Morgenzon prefereer ik namelijk Mozart boven Metallica.