Columns

Slaapverwekkend

Er zijn maar weinig dingen zo slaapverwekkend als discussies over de merites van jaargangen –zelfs voor een wijnfreak als ik. Toen ik net was begonnen als wijnschrijver konden de zogenaamde kenners me nog wel imponeren als ze dingen zeiden als ‘doet me denken aan 1982’, of ‘net als de 1947’. Maar tegenwoordig probeer ik ze te ontlopen als ik ze zie aankomen want het zijn de postzegelverzamelaars van de wijnwereld.
Dit betekent overigens niet dat jaargangen irrelevant zijn. Met name voor Grands Crus Classés en andere topwijnen uit de wereld maken jaargangen wel degelijk uit. Zo moet de 1961 Mouton op wijnveiling Winefields in Amsterdam zo’n 800 euro opbrengen terwijl dezelfde wijn uit 1978 nog geen tiende daarvan waard is. De stelregel is dat als een wijn kelder- of verzamelwaardig is (niet noodzakelijkerwijs hetzelfde, aangezien verzamelaars meer geïnteresseerd zijn in het oplijnen van etiketten dan het openen van flessen), jaargangen cruciaal zijn. Dit gaat met name op als de wijn wordt gekocht als een investering, zoals de Grands Crus Classés, Grands Crus uit Bourgogne, vintage port en een enkele andere topwijnen uit de wereld.
Echter, los van deze ‘blue chips’ doen jaargangen er niet toe. Volgens Alistair Maling MW, de flamboyante wijnmaker van Villa Maria die vandaag in Nederland was, worden alle wijnen in Nieuw-Zeeland gemiddeld binnen twintig minuten na aankoop geconsumeerd. De meesten daarvan zijn dit of afgelopen jaar gemaakt. Oudere wijnen zijn te koop –via veilingen vooral- maar ze zijn echt de uitzondering; verder wordt wijn jong gedronken. En dankzij de moderne, consistente kwaliteit van tegenwoordig is dat ook mogelijk. Voor die consistentie zijn twee redenen. Allereerst worden druiven nu rijper geplukt dan vroeger (een combinatie van klimaatverandering en nieuwe inzichten); de tweede reden is technologie. Modern wijn maken (met airconditioning, minder zuurstof en verbeterde inweking) heeft wijn minder afhankelijk gemaakt van Moeder Natuur. Daardoor zijn desastreuze jaargangen tegenwoordig zeldzaam –al komt Bordeaux 2013 ondanks alle technologie nog dichtbij.
Mocht je na mijn column toch in jaargangen geïnteresseerd zijn, wil ik je hierbij waarschuwen: je kunt erdoor geobsedeerd raken.. en als slaapverwekkend te boek komen te staan.