Columns

Schandalen zijn goed

Ruim vijf jaar geleden schreef ik in deze krant dat ik Oostenrijkse wijnen het best bewaarde geheim in de wijnwereld vond. En dat ik dat graag zo had willen houden, net als dat ene restaurantje dat té goed is om met iedereen te delen. Ik wilde dat geheim van Oostenrijk eigenlijk niet met u delen – niet omdat ik zo bezitterig ben – maar vooral omdat ik bang was dat ze in Oostenrijk de standaard niet vast zouden kunnen houden als de deur ineens zou worden platgelopen.
Terugkijkend moet ik vaststellen dat het mij niet gelukt is (om het geheim te houden), maar Oostenrijk wel (wat de standaard betreft)! Nederland herontdekte de afgelopen vijf jaar in rap tempo grüner veltliner en riesling voor wit, en zweigelt, blaufränkisch en sankt laurent voor rood. Herontdekte, want na het wijnschandaal van 1985 hoefde niemand Oostenrijkse meer. In dat jaar zoetten enkele wijnboeren hun droge witte wijn met koelvloeistof. Hun actie zou grote gevolgen hebben; de export zakte als een kaartenhuis ineen. Ook in Nederland zouden alle importeurs hun rug naar Oostenrijkse wijn toekeren. De Oostenrijkers zaten echter niet bij de pakken neer. De wetgeving werd een van de strengste van de wereld en er werd alleen nog afgerekend op kwaliteit. Een nieuw elan zorgde voor steeds betere wijnen. Schandalen zijn uiteindelijk goed voor de wijnindustrie.
Het enige probleem van Oostenrijkse wijn is zijn prijs. Want Oostenrijk heeft nauwelijks grote producenten (eigenlijk maar één) en juist heel veel kleine, ambachtelijke producenten. Die laatste zijn echter niet in staat om tegen hele lage kosten te produceren. Op zich heb ik die hogere prijzen er vaak wel voorover, maar meer dan tien euro voor een fles wijn is voor veel mensen toch te hoog gegrepen. Aangezien de winter lijkt aan te houden en we weer een weekend tegemoet gaan met koude noordoosten wind en temperaturen rond het vriespunt, hierbij een Oostenrijkse rode wijn (gemaakt van het inheemse ras zweigelt) om je op te warmen voor een uiterst billijke prijs. Afkomstig uit het pittoreske Wachau, aan de oevers van de Donau gelegen, vijftig kilometer ten westen van Wenen. Een prachtig gebied om ook op vakantie eens te ontdekken. Maar wil je dat alsjeblieft niet verder vertellen?