Columns

Rose

Er zijn nog nooit zoveel rosés geweest, droog dan wel zoet, en veel ervan zeer geschikt aan tafel
Wat moet ik maken van Moscato Rosé? Is deze blend, gemaakt van voornamelijk het witte druivenras muscat, het einde van de roze wijn zoals we hem nu kennen? Of is het simpelweg een goedkope poging om een extra graantje mee te pikken van de aanhoudende hype van alles waar rosé, rosado of blush op staat? Een producent uit de Provence probeerde me tijdens de London Trade Fair van dat laatste te overtuigen. Volgens hem zou rosé maken door wit en rood te mengen tot inferieure kwaliteit leiden.
Weliswaar heeft de EU het maken van rosé door mengen van wit en rood nooit gelegaliseerd, toch mogen ze het zowel in Champagne als in de Nieuwe Wereld. In de rest van Europa moet rosé gemaakt worden van uitsluitend blauwe druiven. Maar waarom eigenlijk? Als rosé champagne – veruit de duurste rosé verkrijgbaar – door mengen wordt gemaakt, hoe kun je dan beweren dat het een mindere techniek is? Ook is het maken van rosé van slechts blauwe druiven geen garantie voor kwaliteit. Ten derde, als de Nieuwe Wereld het al jaren mag, dan is het hek toch al van de dam?
Het mooiste van de huidige rosémarkt in Nederland is de diversiteit. Je koopt tegenwoordig rosés uit Chili, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Griekenland, net zo goed als uit Frankrijk, Spanje en Portugal. Er zijn nog nooit zoveel mogelijkheden geweest, droog dan wel zoet, en veel ervan zeer geschikt aan tafel. Vergelijk dat met de situatie van dertig jaar geleden toen we alleen tussen Mateus, Rosé d’Anjou en de verdwaalde fles Tavel konden kiezen. Elke week ontdek ik weer nieuwe rosés, vandaar dat ik serieus op beter weer aan het hopen ben. Zelf ben ik meer een fan van droge rosés zoals Bordeaux Clairet, pinot poir uit de Loire en Nieuw-Zeeland. Maar voor degenen met een zoetere tong heb ik een licht mousserende Moscato Rosé voor u. Gemaakt door de witte muscat te mengen met een paar druppels rode wijn. Van Jacobs Creek uit Australië. Mocht u liever een droge rosé willen drinken, kan ik de breed verkrijgbare AIX Rosé 2012 warm aanbevelen. Bronnen vertellen me dat die wijn afgelopen week in de Provence op het terras nog € 35 moest kosten. Tegen dat soort prijzen mogen de Fransen misschien wel bezorgd zijn over goedkopere alternatieven.