Columns

Rosado

Nu de rëunie van de Senaat uit Tilburg eraan zit te komen, gingen mijn gedachten deze week terug naar dertig jaar geleden. Toen werd ik als 22-jarige student gevraagd praeses te worden van het Tilburgsch Studentencorps Sint Olof. Ook al lag ik op dat moment al fors achter met mijn studie (ik was een actieve student maar studeren had daar nog niet echt onderdeel van uitgemaakt), ik kon de verleiding niet weerstaan. Achteraf heb ik er nooit spijt van gehad. In dat jaar met zes geweldige collega’s heb ik meer geleerd dan in de collegebanken.
Een van de wijngerelateerde aspecten van mijn toenmalige baan was het wegwerken van de oude voorraad Mateus-rosé.
Het waren de nadagen van de jaren zeventig met de hausse in sherry en rosé en de kelder lag er nog vol mee – maar niemand dronk het meer. We besloten elke afstudeerder die zijn feestje op de sociëteit gaf, te verblijden met een fles Mateus.
Die werd altijd in dank aanvaard, niet om wat er in de fles zat (want dat was na jaren kelderopleg langzaam maar zeker geoxideerd) maar vooral vanwege zijn alternatieve toepassingsmogelijkheden als druipkaarskandelaar of schemerlamp.
Hoewel Mateus nog steeds in de herkenbare buidelfles zit, heeft het zijn oorspronkelijke populariteit nooit meer kunnen evenaren. De wijn van nu is droger, een stukje duurder en zit in een gerestylede buidel.
Het grootste verschil met vroeger is echer dat Mateus nu moet concurreren met een groot aanbod van alternatieven. Daarbij zijn er tegenwoordig talloze stijlen rosé, van aperitief, lunch en feest tot aan diner. De nieuwste rosé echter bereikte mij via Linda die een huis heeft in de Provence: de winterrosé. De winterrosé is een stevige, full body rosé die in alles op een rode wijn lijkt, behalve in de kleur. Je drinkt hem bij winterse kost, heeft voldoende alcohol en concentratie (soms ook tannine) om wat vettere gerechten aan te kunnen en is vaak gemaakt van krachtigere rassen als syrah, pinotage, montepulciano en malbec.
Heb je ook al zin in een rosé, ook al zitten we nog volop in de winter? Dan adviseer ik mijn wijntip van deze week.
Een typische overwinterrosé.