Columns

Rioja

Het beeld dat velen van Rioja hebben – traditioneel en vastgeroest – klopt allang niet meer
Veel mensen die nog nooit in Rioja zijn geweest, nemen abusievelijk aan dat het er, zoals bijna overal in Spanje, bloedheet is. En inderdaad kan het in een van de drie subgebieden van Rioja (het vlakker gelegen, mediterrane Rioja Baja) koken, hartje zomer. Maar de andere twee Rioja’s (Alavesa en Alta) zijn door hun hogere ligging veel koeler. Sneeuw zul je er tijdens de oogst niet zien, maar ook geen plukkers in T-shirts.
Het klimaat van Rioja is niet het enige aspect waar misverstanden over bestaan. Ook het beeld dat veel wijndrinkers van Rioja hebben – traditioneel en vastgeroest – klopt allang niet meer. Dat bewees mijn recente reis met twintig vinologen naar het kloppend hart van de wijnbouw in Spanje wel weer. Denk je echter bij Rioja ook nog steeds aan de stijl van de jaren zeventig? Licht van kleur, zacht van smaak met vooral veel tonen van vanille en zoethout? Zo ja, dan wil Juan Carlos van Artadi je graag iets vertellen. Als wijn schoten ze tekort, vandaar dat hij ze aanduidt met ‘Rioja light’. Te lang op oude, Amerikaanse vaten gelagerd (met daardoor nauwelijks nog fruit) en door handelshuizen weggemengd tot wijnen van de grootste gemene deler.
Carlos daarentegen meent dat het nieuwe Rioja wijnen produceert die kunnen wedijveren met de allerbeste van de wereld. Volgens hem heeft Rioja dat altijd gekund, maar kwam de klad erin tegen het einde van de 19e eeuw. Het was de tijd dat handelaren uit Bordeaux de Pyreneeën overtrokken op zoek naar wijn omdat de druifluis hun wijngaarden had verwoest.  ‘In Bordeaux maakten ze in die tijd een gestandaardiseerde mengwijn, en met die erfenis hebben we nu nog steeds te maken. Maar ik doe er niet aan mee; ik maak wijnen van één druivenras.’ Carlos’ mening past in de huidige trends van Rioja naar meer fruitexpressie, meer tempranillo en vooral minder (Amerikaans) eiken. Ook de grootste producent van het gebied, Campo Viejo, gooit het roer radicaal om. Zijn best verkopende wijn, de Crianza, gaat plaats maken voor een pure, frisse tempranillo met geen twaalf maar vier maanden houtrijping. Terwijl u deze tempranillo vanaf de zomer op het schap bij AH gaat vinden, zal de Crianza nog slechts voorkomen op de lijst van misverstanden.