Columns

Riesling

In een toenemend vervlakkende wereld waar commerciële chardonnays, pinot grigio’s en sauvignon blancs steeds vaker uitwisselbaar zijn, is riesling een druivenras dat zijn afkomst consequent eer aan doet. Geen enkele druif geeft variaties in klimaat en bodem zo trouw door in het glas als riesling. Zelfs als je even te veel riesling Beeren- en Trockenbeerenausleses hebt gehad, is het een opgave om een riesling uit de Moezel te vewarren met eentje uit de Elzas, Oostenrijk of Australië.
Daarbij is riesling een van de meest diverse rassen van allemaal; geschikt voor mousserende wijnen, droge wijnen, halfdroge, halfzoete, zoete, edelzoete wijnen en eiswein. Jammer genoeg is zij ook een van de meest onbegrepen druiven van allemaal, tenminste in Nederland. Het beeld dat de meeste mensen van riesling hebben, is dat het zoet is, goedkoop en Duits.
Op zich niet vreemd want decennia lang exporteerde Duitsland vooral goedkope halfzoete wijntjes naar Nederland in de allerlaagste prijsregionen. Tegenwoordig echter is tweederde van alle Duitse rieslings op de markt droog, en het percentage in de Elzas, Oostenrijk en Australië ligt nog hoger. Daarbij is de kwaliteit nog nooit zo hoog geweest en het aanbod van rieslings uit landen inclusief Chili, Argentinië, Californië, Canada en Centraal Europa nog nooit zo divers geweest.
De vraag is daarom waarom riesling niet populairder is dan het is? In de Verenigde Staten kun je riesling niet aangesleept krijgen, maar in landen als Engeland en Nederland loopt de vraag gestaag terug. In Engeland is het zelfs zo erg dat er meer pinot grigio uit Duitsland naar Engeland wordt verscheept dan riesling. En ook in ons land zal riesling voorlopig nog wel een minderheidssmaak blijven, want het zijn riesling’s zuren, mineraliteit en complexiteit die een massale vraag in de weg staan. Daarbij geeft het na een paar jaar op fles aroma’s en smaken van kerosine (Fransen spreken van gout de petrol) waar je echt liefhebber van moet zijn.
Daar staat tegenover dat je de mooiste rieslings ter wereld al koopt voor 30, 40 euro, in vergelijking met andere rassen een koopje. Mijn wijntip van deze week is zeker een koopje, voor € 4,25, en toch niet te verwarren met chardonnays, pinot grigio’s of sauvignon blancs elders op het schap.