Columns

Prowein

De afgelopen drie dagen ben ik op Prowein in Düsseldorf geweest, ‘s werelds beste wijnbeurs, alleen open voor professionals. Je praat er met producenten uit alle hoeken van deze aardbol, uit gevestigde landen als Frankrijk en Italië tot aan opkomende wijnlanden zoals China en Peru. De wijnbranche heeft het niet gemakkelijk en mocht je denken dat je met wijnmaken rijk kunt worden, dan kan ik uit de droom helpen. Glorie is slechts weggelegd voor een handvol producenten in Bourgogne, Bordeaux en Champagne; voor de rest van de wereld is het aanpoten en hopen dat je aan het einde van het jaar wat overhoudt. De oorzaken? We maken veel meer wijn dan we kunnen drinken en terwijl de productie gefragmenteerd is, is de markt geconcentreerd. Ter illustratie: er zijn 600.000 wijnboeren in alleen al Italië terwijl de tien grootste inkopers in Nederland zo’n 90 procent van alle wijn in ons land vertegenwoordigen. Al vijftig jaar een kopersmarkt.
De afgelopen verhoging van de btw en accijns hebben de situatie er niet rooskleuriger op gemaakt, daarom hierbij mijn verlanglijstje voor de rest van het jaar.
Alsjeblieft geen verhogingen meer van accijns of btw; nog een verhoging kan desastreus zijn voor een bedrijfstak die toch al noodlijdend is. Verhogingen komen namelijk doorgaans voor conto van de producent omdat de supermarkt de prijzen wil vasthouden, hetgeen langzaam maar zeker ten koste van de kwaliteit gaat.
Ik zou graag willen dat supermarkten meer nadruk leggen op kwaliteit dan op aanbiedingen; liever geen drie voor een tientje want er is al genoeg ellende op de wereld. Vaak wordt gestunt met wijnen die hun de ‘normale’ schapprijs niet waard zijn.
Ik zou graag willen zien dat nieuwe wijnlanden ook in ons land wat meer aandacht krijgen. Denk aan Turkije, Griekenland, Libanon, Israël, Engeland, Brazilië, Peru, Bolivia en China.
Tenslotte hoop ik op een wederopstanding van Mitra als wijnspecialist. Na Gall & Gall de grootste in ons land met enkele mooie merken maar ook een assortiment wat vernieuwing nodig heeft, en winkeliers met meer kennis van hun product. Gelukkig hoorde ik dat men daar volop mee bezig is bij Mitra. Waar? Op Prowein, uiteraard.