Columns

Prosecco

Sinds Albert Heijn prosecco op de kaart heeft gezet in Nederland, zie je het overal.
In allerlei gedaanten en prijzen. En kwaliteiten. Proef maar eens een ondermaatse frizzante (gemaakt van hoge opbrengsten dunne druiven van de vlaktes rond Treviso) met een cru van de heuvels van Valdobbiadene en het verschil tussen een Fiat en een Ferrari valt erbij in het niet. Echter, totdat je in het gebied bent geweest en de wijnboeren erover hebt gesproken, lijkt prosecco een relatief ongecompliceerd wijntje. Maar dat is het niet.
Ja, prosecco wordt gemaakt van de gelijknamige druif, maar er kan tot 15 procent inheemse druiven als verdiso, perera en bianchetta dan wel chardonnay bij worden gemengd. De bubbels komen erin via twee verschillende manieren, afhankelijk of het een frizzante (tankmethode) dan wel een spumante (traditionele methode) is. Prosecco is er in drie stijlen, variërend in zoetheid: brut (droog), extra dry (halfzoet) en, schijnbaar tegenstrijdig, dry (zoet).
Bent u er nog? Want vanaf hier wordt het allemaal ietsje ingewikkelder. Zoals in de meeste andere wijnregio’s is de plaats (‘het terroir’) waar de druiven vandaan komen belangrijk voor de kwaliteit en stijl. Zo ook bij prosecco. De beste plek is Conegliano Valdobbiadene, een prachtige regio tegen de groene uitlopers van de Alpen in noord-Italië, met zijn eigen DOCG, net als Brunello en Barolo. Het kloppend hart van dit gebied heet Cartizze dat beschouwd wordt als de grand cru, en een hectare Cartizze kost dan ook gauw zo’n anderhalf miljoen euro.. Wat bereiding betreft, is de temperatuur waarop de basiswijn wordt gehouden voor de tweede gisting op tank van groot belang voor smaak en stijl, net als hoelang je de prosecco op de gist bewaart voor de spumante. Er is een trend naar drogere stijlen (waarmee ik blij ben), en opmerkelijk genoeg heb ik ondervonden dat de goede prosecco’s nauwelijks duurder zijn dan de mindere. De meeste frizzantes zijn overigens al tussen vijf en tien euro te koop. Zoals Villa Marianna, mijn wijntip van deze week. En mocht je meer willen besteden, dan beveel ik de Cru Cartizze van Bisol aan, verkrijgbaar via importeur Anfors (020-7370580). Vertrouw me, als je dat proeft, zult je prosecco’s nooit meer op één hoop gooien.