Columns

Plastic is fantastic

Ik heb mijn excuses aan te bieden aan een lezeres van De Gelderlander in de regio Arnhem.Mevrouw Van Strijthoven, het spijt me echt van de kurkentrekkers. Wel was ik oprecht blij te horen dat mevrouw Van Strijthoven had genoten van de Cercius Côtes du Rhône die ik twee weken geleden in deze column had aanbevolen. Uiteindelijk dan. Want eerst had ze een gevecht moeten leveren met een ‘verschrikkelijke plastic kurk’. ‘Het kostte twee personen (mezelf en de buurman) en twee kurkentrekkers om dat ding eruit te krijgen’, schreef ze me.

Mevrouw Van Strijthoven is geen uitzondering. Afgelopen jaar nog verving een grote Zuid-Amerikaanse producent een populaire wijn op plastic kurk met een schroefdop vanwege te veel klachten over het moeilijk kunnen trekken van dat ding. En het zijn niet alleen consumenten die erover klagen. Vanaf het begin was het een van de argumenten van de lobby van natuurkurk tegen plastic. Daar staat tegenover dat de schroefdop in ons land inmiddels breed geaccepteerd is, zij het dat sommigen een schroefdop nog altijd associëren met sloeberwijn – wat echt onzin is. Persoonlijk mag u van me weten dat ik een grote fan ben van de schroefdop als wijnsluiter. Allereerst omdat je dan, net als bij plastic kurk, geen last zult hebben van een muffe kurklucht aan de wijn. Ten tweede omdat je met schroefdop de fles, letterlijk, in één handomdraai open hebt. En tenslotte omdat hij kinderlijk eenvoudig weer af te sluiten is en zowel staande als liggend bewaard kan worden. Gelukkig zien steeds meer mensen de voordelen in van de schroef- dop, al heeft hij daar wel tien jaar voor nodig gehad. Ik herinner me nog dat Penfolds in 2002 na een consumententest besloot om een van haar wijnen niet op schroefdop uit te brengen; tegenwoordig besteden ze daar niet eens een consumententest meer aan.

In januari ga ik drie weken naar Nieuw-Zeeland, het land met de hoogste acceptatiegraad wat schroefdop betreft in de wereld. Zowel qua producenten als consumenten. In een ideale wereld zou de schroefdop door zowel consumenten, handel als de meest conservatieve producenten zijn omarmd als dé manier om een fles wijn mee af te sluiten. Helaas zie ik noch Lafite, noch Dom Pérignon of Romanée-Conti binnenkort op schroef- dop over gaan. Daarom zullen we voorlopig nog met de incidentele fles met muffe kurklucht moeten leven. Of – zoals mevrouw van Strijthoven die een wijn treft met een plastic kurk – met de incidentele gebroken kurkentrekker.