Columns

Oxymoron

‘Exclusieve rosé?’ vroeg mijn tafelgenoot Albert me tijdens de lunch ter gelegenheid van het nieuwe oogstjaar van Provence-rosé AIX in Vreeland. “Dat is een oxymoron!”
En daar heeft hij een punt. Exclusieve rosé haalt het misschien niet bij ‘gematigd extremisme’, ‘oorverdovende stilte’ of ‘manwijf’ maar je kunt niet ontkennen dat het iets tegenstrijdigs heeft.
De meeste mensen denken namelijk dat een rosé simpel van stijl moet zijn, fruitintens, met een zoetje en zeker niet duurder mag zijn dan vijf, zes euro per fles. De meesten ontwijken een rosé van elf, twaalf euro als een fietser een kuil op het fietspad. Ze denken dat rosé alleen in de zomer gedronken kan worden, en alleen op het terras (en Valentijnsdag).
Maar ze vergeten dat rosé eigenlijk een rode wijn is met een korte inweking, die je het hele jaar door kunt drinken bij echt uiteenlopende gerechten. En die niet minder kost om te maken als een witte wijn. Sterker nog, om de juiste kleur voor rosé te krijgen, en dat consistent te doen, is vakmanschap nodig. Of hij nou lichtrood is of slechts een zweem van roze heeft.
Eric Kurver kan erover meepraten. Kleine tien jaar geleden kocht hij Domaine La Grande Séouve. een domein van 85ha in het achterland van Aix-en-Provence. Hij investeerde er in de wijngaarden, in een goede wijnmaker en in moderne apparatuur in de kelder. Doopte de naam om en overtuigde de autoriteiten om AIX als merknaam te mogen voeren. Tegelijkertijd bouwde hij een netwerk van slijters, wijnspeciaalzaken en restaurants op.
AIX is inmiddels de best verkochte ‘exclusieve rosé’ van Nederland. En Eric en zijn team doen er alles aan om dat exclusieve karakter van AIX te ondersteunen; zo heeft de nieuwe fles AIX in de ziel en presenteerde hij tijdens de introductie van de nieuwe jaargang een nieuw glas dat hij samen met glasfabrikant Riedel specifiek voor rosé uit de Provence heeft laten ontwerpen. Zodat AIX nóg beter uit de verf kan komen.
Dertien euro lijkt wellicht een hoge prijs voor een oxymoron maar is dat wat mij betreft geenszins. Maar koop vooral een fles zou ik zeggen, en overtuig uzelf.