Columns

Oud versus Nieuw

Wat is het verschil tussen een wijn uit de Oude (Europa) en de Nieuwe Wereld (Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland)? Vijfentwintig jaar geleden, toen ik voor het eerst wijnen uit de Nieuwe Wereld proefde, waren ze eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Die uit de Nieuwe Wereld waren fruitintens, soepel, vaak met vanilletonen van nieuw hout en met de naam van het druivenras op het etiket. Europese wijnen waren eleganter, subtieler met minder alcohol, meer tannine en vaak meer fraîcheur. ‘Marketing’ was een vies woord in Europa, en modieus daarbuiten.
Het grootste contrast tussen de twee werelden echter – in de toen gangbare opinie – was de filosofie. In de Nieuwe Wereld werden de wijnen in de wijnkelder gemaakt; in de Oude Wereld in de wijngaard. ‘Terroir’ was een exclusief Frans (en later Europees) fenomeen (effect van de omgeving van de druivenrak op de smaak en stijl van de wijn); voor de Nieuwe Wereld was dat woord een excuus voor fouten in de bereiding.
En tegenwoordig? Afgelopen week had ik twee blindproeverijen in Hawkes Bay in Nieuw- Zeeland, met Nieuw-Zeelandse wijnen versus die uit Europa; eentje met chardonnay en eentje met syrah. Hoewel ik echt een van de beste proevers in Nederland ben als het gaat om blind wijnen herkennen, ging ik in beide proeverijen meerdere keren onderuit. Zo versleet ik de Yabby Lake chardonnay uit Mornington Peninsula uit Australië voor een Puligny Montrachet en de Vidal Legacy chardonnay uit Hawkes Bay voor een Meursault. Het aantal vergissingen was echter nog véél groter bij de syrah proeverij tussen wijnen uit de Gimblett Gravels uit Hawkes Bay en beroemde appellations uit de noordelijke Rhône, zoals Côte Rôtie en Hermitage. Bij tien van de twaalf wijnen had ik echt géén idee of ze uit de Nieuwe dan wel de Oude Wereld afkomstig waren. Niet alleen qua stijl maar ook kwaliteit.
Sterker nog, zes van de acht Nieuw-Zeelandse syrahs scoorden bij mij hoger dan Jaboulet’s beroemde La Chapelle Hermitage (prijskaartje: € 200). Hoewel Yves Cuillerons Côte Rôtie Terres Sombres mijn nummer 1 was, was Clonakilla Shiraz viognier uit Canberra (Australië) nummer 2, op de voet gevolgd door Trinity Hill, Crossroads en Craggy Range (allemaal Hawkes Bay). Daarvan is momenteel helaas alleen Craggy Range in Nederland verkrijgbaar (jaargang 2007). Met € 25 bepaald niet goedkoop, maar nog altijd een factor 8 voordeliger dan La Chapelle. En er niet van te onderscheiden…