Columns

Op morgen!

Al kuierend door de pittoreske straatjes van Florence, omgeven door druk gebarende, goed geklede Italianen op avondwandeling in aanloop naar hun diner, zag ik in een étalage een bord met de tekst: morgen wordt het wéér een speciale dag. ‘Dat geloof ik graag’, dacht ik bij mezelf.
Ik was namelijk in Firenze op het achtste symposium van de Masters of Wine, en inderdaad, de ene dag was nog specialer dan de andere. Van de eerste presentatie over wijncommunicatie door de president van Google tot aan voorspellingen van de onwaarschijnlijke gevolgen van klimaatverandering door professor Gregory Jones uit Orgeon. Daarnaast proefden we in nog geen drie dagen ruim 200 topwijnen uit de hele wereld. Van de Italiaanse iconen Sassicaia en Biondi Santi tot aan Henschke’s Mount Edelstone, Sisseck’s Pingus en Bill Harlan’s Promontory Estate. Het was ook zo speciaal vanwege Toscane. Het is echt een van mijn favoriete wijngebieden, eentje met traditie, natuurlijke schoonheid en superbe gastronomie.
Bijna 500 wijnprofessionals uit de hele wereld waren dan ook op het Palazzo dei Congressi afgekomen. Ze kwamen voor de sprekers, het netwerk en, natuurlijk, de wijnen. Tientallen opgewekte Italiaanse sommeliers liepen af en aan, te schenken, schenken en nog eens schenken.
Een van de hoogtepunten van deze driedaagse proefmarathon was een proeverij van alle wijnmakende Masters of Wine in de wereld. Van Olivier Humbrecht in de Elzas, Alistair Maling in Nieuw-Zeeland tot aan Kate McIntyre in de Mornington Peninsula in Australië en Roman Horvath in Oostenrijk.
Een ander hoogtepunt was het Gran Selezione diner aangeboden door de associatie van Chianti Classico. Gran Selezione is een nieuw initiatief, waarvan ze in Chianti hopen dat het zal uitgroeien tot Grand Cru status, en ik moet zeggen dat de 32 Gran Seleziones die ik proefde, zeer overtuigend waren.
Nog een ander hoogtepunt was het Grandi Marchi diner in de nieuwe Chianti Classico wijnkelder van de peetvader aller Toscaanse wijnmakers: Marchese Piero Antinori. Een van de aller, allermooiste kelders ter wereld –en ook de plek waar mijn wijntip van deze week van afkomstig is.
Ik zou er graag met u een toast ‘op morgen!’ mee willen uitbrengen: dat het wéér een speciale dag mag worden!