Columns

On the rocks

“En hoeveel drinkt u per week?” Als u recent ook bij uw arts bent geweest voor een check-up komt deze vraag u vast bekend voor. Het is een dilemma. Ga je erover liegen, beseffende dat de dokter waarschijnlijk toch verdubbelt wat je hem vertelt? Of zeg je de waarheid waarmee je een preek over je afroept die niet onderdoet voor die voor verslaafde zwervers?
Ik besloot om voor het laatste te gaan. Als professioneel proever beoordeel ik zo’n 50-150 wijnen per week. En ook al spuug ik ze allemaal uit, neemt mijn lichaam uiteraard toch een kleine hoeveelheid alcohol op. Ik ga er vanuit dat het proeven van ongeveer 50 wijnen neerkomt op het drinken van een fles. En dan is er nog de wijn die ik ‘s avonds drink, zelden minder dan twee glazen maar vaker vier. Alles bij elkaar niet minder dan vijf flessen per week. Geen wonder dat de arts een bezorgde blik trok. Overheidsrichtlijnen zeggen dat een aanvaardbaar alcoholgebruik voor een gezonde man boven 30 jaar 14 glazen per week is, ongeveer het equivalent van drie flessen wijn. Moest ik me zorgen maken?
In de voorbereiding van dit artikel besloot ik het eens een week wat rustiger aan te doen met de alcohol. Ik proefde eerst een paar dagen alcoholvrije- en arme wijnen, een groeiende sector. Die zijn beter dan vroeger vanwege betere technologie maar vielen me toch tegen; dan toch liever gewoon druivensap. Wijn zonder alcohol is een beetje als Coq-au-vin zonder kip.. In plaats van een kunstmatig verkregen product waarbij alcohol is verwijderd door omgekeerde osmose of spinning cone ging ik vervolgens op zoek naar echte wijnen met minder alcohol. En die waren er genoeg! Sommigen daarvan zijn zoet of halfzoet maar met een beetje zuren is ook dat niet altijd een probleem. Droge witte en rode wijnen waren wat moeilijker te vinden al noem ik prosecco, vinho verde en rode wijnen uit Tenerife, Beaujolais, noord-Italië en de Loire. In andere gevallen zoals mijn wijntip van deze week, voegde ik er wat water aan toe (in dit geval in de vorm van een paar ijsblokjes). Hoewel ik het niet aan mijn huisarts gevraagd heb, denk ik dat ze dat wel goed zou vinden.