Columns

Olee!

Tenzij je de afgelopen weken in een grot in Tibet hebt geleefd, weet je dat we morgen onze eerste WK poulewedstrijd spelen. In tegenstelling tot vier jaar geleden, toen ik ervan overtuigd was dat ‘we’ zouden winnen, ben ik er dit keer niet eens zeker van dat ‘ze’ de poule gaan overleven.
Voorlopig beperk ik me dan ook maar tot de wijnen die ik ga drinken bij de drie poulewedstrijden van Oranje. Hoewel ik vanaf mijn eerste voorzichtige stappen op het pad van de wijn, begin jaren tachtig, bij alle acht voorgaande WK’s eenzelfde benadering heb gekozen –het drinken van grote WK-jaargangen uit Bordeaux zoals 1982, 1986, 1990, 1998 en 2010- ga ik het dit jaar anders doen. Ik ga topwijnen kiezen uit de landen waartegen Oranje het moet opnemen. Morgen derhalve een Spaanse icoon; Pingus (Ribera del Duero) bijvoorbeeld, Bodega Loa (Rioja) misschien of toch de altijd heerlijke Mas la Plana van Miguel Torres. Volgende week woensdag volgt er dan een Australiër (een top Shiraz uit Barossa wellicht, of bij warmer weer een Chardonnay of Pinot Noir uit de Mornington Pensinsula). En voor de week daarop heb ik al een fles Seña 2009 uit Chili klaar staan. Om de dagen tussen die wedstrijden door te komen, ga ik telkens een wijn van een van de landen kiezen die spelen.

Dat kan nog tot problemen leiden; zo weet ik nog niet wat ik ga drinken als Colombia het tegen Ivoorkust opneemt, Ecuador tegen Honduras en Iran tegen Nigeria.. Rum wellicht, of misschien lassen we tegen die tijd dan wel een droge dag in?

Eén ding is echter zeker: we zullen ook dit WK geen tekort hebben aan wijnen. Maar liefst elf van de beste wijnlanden ter wereld komen aan bal in Brazilië, van Frankrijk, Italië, Duitsland, Portugal, Spanje, Australië, Chili, Argentinië tot aan Verenigde Staten, Griekenland en Uruguay. Ik zou het helemaal geen straf vinden om de rest van mijn leven alleen maar wijnen uit deze landen te drinken.. De enige wijnlanden die ik echt mis in dit rijtje zijn Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.
En mochten ‘we’ tegen mijn verwachtingen in toch in de finale komen, ga ik daar uiteraard een wijn van vaderlandse bodem op drinken. Oléé, olé-olé-olé-olé!