Columns

Nep

Als de Consumentenbond niet de prijzen van populair speelgoed maar die van wijn had onderzocht, had ze de afgelopen maanden misschien nog méér nep-aanbiedingen gevonden dan de 457 die ze nu presenteerde.
Nep-aanbiedingen zijn aanbiedingen waarbij een ‘van-prijs’ wordt gehanteerd die direct voorafgaand aan de aanbieding niet is berekend door de winkel. Of waarbij een ‘van-prijs’ wordt gehanteerd die volledig verzonnen is. Hoe hoger de ‘van-prijs’, hoe spectaculairder de korting, hoe hoger de verkopen.
Zo las ik onlangs op de website van de FD een aanbieding van de Añares Olarra Rioja Reserva van 2008. Die wordt daar aangeboden (net als op Wijnvoordeel.nl uit wiens keuken de wijn afkomstig is) ‘van’ €11,99 nu voor slechts €6,99! Ook wordt erbij vermeld dat de wijn meervoudig bekroond is en dat oudere jaargangen zoals uit 1981 en 1983 nu nog steeds worden aangeboden voor ongeveer €40… Na onderzoek blijkt dat die oude wijnen helemaal niet meer in Nederland te krijgen zijn, laat staan voor €40. Wel vond ik een website waarbij de prijs van deze wijn in de loop van de afgelopen 30 jaar met bijna 80% is gekelderd. Dat lijkt me in alle opzichten een reden om hem niet te kopen.. En zou je het toch willen, doe het dan in Duitsland. Daar kun je een doosje van zes flessen van dezelfde wijn kopen voor omgerekend €4,57 per fles (bij inlevering van een waardebon bij mein-deal.com).

Als aanbiedingen te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat ook. Pas dus op voor ‘3 voor een tientje’ en ‘tweede fles gratis’. Die tweede fles is helemaal niet gratis; de echte prijs is namelijk de gemiddelde prijs die u voor die twee of drie flessen betaald. Voor wijnen die veel in de aanbieding zijn, biedt de supermarkt de producent de gelegenheid om op het reguliere schap (met een verhoogde prijs) de kosten van de aanbieding terug te verdienen. Want om de wijn op het kop-schap in de aanbieding te krijgen, moeten tienduizenden euro’s per week aan de supermarkt betaald worden.

In Schotland zijn aanbiedingen als ‘3 voor een tientje’ en ‘tweede fles gratis’ inmiddels illegaal. En dat zouden ze in ons land ook moeten zijn.

Ze zijn immers nep.