Columns

Nebbiolo

“Ik ben een fan van dit geweldige druivenras; het staat aan de basis van mijn favoriete wijnen”, zei Vinologe Ans die naast me zat op de vlucht van Zaragoza naar Brussel. Ze noemde als eerste nebbiolo vanwege zijn finesse, complexiteit en lengte. Vervolgens cabernet franc, pinot noir, malbec en petit verdot. Voor wit koos ze voor chardonnay, riesling, gewurztraminer, verdejo en sauvignon blanc.
Het vragen van je vijf favoriete witte en rode druivenrassen is mijn manier om om te gaan met de saaiheid van vliegvelden en vluchten. Wellicht vindt u het een beetje triest maar zo komen wijnfreaks de cabinetijd door. En aangezien ik dit spelletje met wijnprofessionals over de hele wereld heb gespeeld, valt op hoe consistent de antwoorden zijn.
De twee meest genoemde witte wijnen door wijnkenners zijn chardonnay en riesling, en de twee meest populaire rode zijn pinot noir en syrah. Intrigerender zijn de rassen die wijnfreaks vervolgens noemen. In de laatste twee wijnreizen (naar Rioja met vinologen en naar Griekenland met Masters of Wine) werden posities drie tot vijf ingenomen door chenin blanc, grüner veltliner en semillon voor wit, en nebbiolo, tempranillo en malbec voor rood.
Van die meest genoemde druiven zullen grüner veltliner en malbec wellicht verrassingen zijn voor veel mensen, maar de druif die de meeste wenkbrauwen zal doen fronsen, is nebbiolo. Niet die van mij overigens, want ik ben een fan van dit geweldige druivenras; het staat aan de basis van mijn favoriete wijnen: Barolo en Barbaresco.
De vraag is echter waarom dat nebbiolo niet beter bekend is? Ten eerste staat het druivenras bij Barolo niet op het etiket, terwijl de wijnen in het aanpalende Langhe juist ondergewaardeerd zijn. Daar komt bij dat buiten Italië nebbiolo eigenlijk niet voorkomt. Veel wijnmakers hebben het geprobeerd, maar hij laat zich in andere omgevingen niet temmen. Het is door en door Piëmontees. Maar daar geeft het dan ook die hele sexy tonen van rozen, kersen, truffels en leer. In de mond vallen de tannine op, en de hoge zuren die de wijn veel bewaarpotentieel geven. Tenslotte heeft nebbiolo geen (nieuw) hout nodig om tot grootsheid te komen. Ook kun je – als je goed zoekt – betaalbare nebbiolo’s vinden. Proef mijn wijntip maar eens, en je zult zien waarom nebbiolo het tot Ans’ top-5 haalde.