Columns

Leeftijd?

Misschien is het mijn leeftijd maar ik ben tegenwoordig gevoeliger voor hout in mijn wijn dan ooit. De schuld voor termietvriendelijke wijnen ligt wat mij betreft bij de invloedrijke Amerikaanse criticus Robert Parker die een grote fan was van vanille, mokka, kokos, koffie, ceder en chocola in je glas –allemaal impressies die in de wijn komen door houtlagering. Soms heb ik proeverijen die zo eik-gedomineerd zijn dat de wijnwereld wel een divisie lijkt van de houtbranche. Hoewel het nu een stuk minder is dan vijf of tien jaar geleden, waren de beste kuipers een tijd lang zo in trek dat ze vijfhonderd tot duizend euro voor een nieuwe Franse barrique konden rekenen (Amerikaans eiken is de helft in prijs maar dat is nog altijd duur gegeven dat een fust in drie jaar zijn smaak kwijt is).
Voordat ik zaagsel in mijn gezicht gegooid krijg, wil ik er wel bij vermelden dat ik geen enkel probleem heb met topwijnen die één of meer jaar op eiken hebben gelegen. Die hebben namelijk de structuur en concentratie om al dat hout te absorberen; op het moment dat zo’n wijn op dronk is, is het hout onderdeel van de wijn geworden in plaats van andersom. Ook ben ik niet vies van een beetje vanille in mindere wijnen zolang als het maar niet uitmondt in een mondvol klerenkast.
Hetzelfde geldt voor witte wijnen. Ik houd van Chablis (omdat de meeste geen hout hebben); daarentegen is een grote witte Bourgogne niet groot zonder eiken. En dat geldt ook voor de beste witte Bordeaux en de leidende zoete wijnen ter wereld.
Dat gezegd hebbende, heb ik mijn witte wijn het liefst zonder hout. Denk aan riesling, sauvignon blanc, albariño en grüner veltliner. Het probleem met hout is dat het soms een doel op zich is; een manier om gemis aan smaak in wijnen te compenseren. Daarbij krijgen de meeste wijnen op het schap in de supermarkt hun houtsmaak door toevoeging van houtsnippers of plankjes (die bij de gisting in de tank worden geplaatst). Het resultaat is okay voor het eerste halfjaar maar na verloop van tijd gaan die wijnen uitdrogen, met bittere tonen als gevolg.
Of zou het toch mijn leeftijd zijn?