Columns

Klimaatverandering

Wij Nederlanders klagen graag over het weer. Maar met die prachtig zachte winter en schitterend voorjaar is het maar de vraag hoe lang nog.
In de wijnwereld om ons heen gebeurt interessant genoeg het tegenovergestelde. Het weer –preciezer gezegd de klimaatverandering- is er het zwaard van Damocles. Dr. Richard Smart, de beroemdste en meest bereisde wijnbouwkundige ter wereld, denkt dat het weer de grootste ramp in die de wijnindustrie wordt –inclusief phylloxera, de druifluis die eind 19e eeuw meer dan 90 procent van alle wijngaarden van Europa vernietigde. “Ook omdat klimaatverandering tot enorme verschuiving van wijnstijlen zal leiden omdat producenten zich aan de opwarming zullen moeten aanpassen”, meent hij.
Klimaatdeskundige Gregory Jones in Oregon heeft berekend dat de gemiddelde temperatuur in 2050 ruim 2 graden C hoger zal liggen dan nu. Niet voor iedereen een slechte zaak overigens. In ons eigen land zou wijnbouw hierdoor wel eens een aantrekkelijk alternatief kunnen worden ten opzichte van andere gewassen. Maar op bepaalde plekken op deze aardbol zal de opwarming desastreuze gevolgen hebben. Zo heeft een Franse onderzoeker voorspeld dat op het einde van deze eeuw het Champagne-gebied net zo warm zal zijn als Valencia nu en dat Chateauneuf-du-Pape een woestijn gaat zijn. In andere regio’s met iets meer geluk zal klimaatverandering leiden tot kortere seizoenen, hogere alcoholpercentages, onvoorspelbare weersomstandigheden tijdens de oogst (hagel, droogte, storm, en regen) en meer kans op ziektes en ongedierte. Nog niet het einde van de wereld, maar wel enorme uitdagingen.
Hoe zal men in Bordeaux bijvoorbeeld omgaan met die hogere temperaturen? Twee mogelijkheden: of ze gaan de wijngaarden verplaatsen naar koelere plekken (Muscadet bijvoorbeeld), of ze zullen overgaan op andere rassen die beter tegen droogte en hitte bestand zijn. Eeuwenoude tandems zoals Bordeaux en merlot, Rioja en tempranillo, Piëmonte en nebbiolo en Bourgogne en pinot noir zijn wat dat betreft wel gedoemd te verdwijnen. In plaats daarvan zullen we Saint Émilion drinken van touriga nacional, merlot uit Maastricht en champagne uit Groesbeek.
Zullen we daar het glas dan maar op heffen? Kunnen we het meteen over het weer hebben..