Columns

Kiwi Pinot

Bij de koffiebar van het miniscule kleine vliegveld van Blenheim in Marlborough sprak een in shorts en T-shirt geklede taxichauffeur me aan. “How’re u doin, mate?”, zei hij terwijl hij een hap van zijn muffin nam. “Pretty good, thank you”, antwoordde ik beleefd. “Visiting Marlborough, mate?” “Yes, I am”, glimlachte ik. “What’s your business, mate?”vroeg hij nieuwsgierig, waarop ik hem vertelde dat ik wijn proef om in mijn levensonderhoud te voorzien. “You bastard!” zei hij terwijl hij me vriendschappelijk in de buik stompte.
‘Bastard’ (letterlijk: bastaard) is een kooswoordje in Nieuw-Zeeland dat door mannen onder elkaar wordt gebruikt. Ook acteur Sam Neill gebruikte het B-woord; hij verwelkomde de ruim vijfhonderd deelnemers aan Pinot Noir NZ 2012 in Wellington als de ‘bastards of pinot’. Ook tijdens het symposium van dit jaar stond de meest Bourgondisch druif van alle rassen centraal. Neill, bekend als paleontoloog dr. Allen Grant in Jurassic Park en de echtgenoot van Holly Hunter in The Piano, is een grote fan van pinot noir. In zijn winery, Two Paddocks, maakt hij pinot noir op twee niveaus, beide van zeer goede kwaliteit. In zijn speech noemde Neill pinot noir een ‘prestatiebevorderende drug’, en oneindig veel beter dan Kiwi sauvignon blanc, door hem aangeduid als ‘bitch diesel’.
Pinot noirs thuisbasis is de Bourgogne, waar de druif te boek staat als groot, maar onbetrouwbaar. Om een goede te vinden, moet je er spreekwoordelijk negen slechte flessen voor over hebben. Echte pinotfielen berusten hierin. Ze rekenen op een teleurstelling, dan kan het alleen maar meevallen. Tot deze reis had ook ik daar allemaal weinig problemen mee. Ik accepteerde alle matige pinot noirs (lees: Bourgognes) voor die ene die niet zomaar goed, maar echt subliem kan zijn. Maar na twee weken in Nieuw-Zeeland heb ik mijn mening bijgesteld. Waarom zou ik een auto blijven rijden die negen van de tien keer niet start? Terwijl Nieuw-Zeelandse pinot noirs, zeker rond een tientje, absoluut superieur zijn aan Bourgognes, zowel in kwaliteit als in consistentie. Om de kwaliteit te maken van mijn wijntip van deze week voor € 12,99 kunnen ze in Bourgogne alleen maar dromen. Ook al is het maar een pinot voor ‘bastards’.