Columns

Kaapse Sauvignon

Een van mijn favoriete spotprenten laat een sommelier zien bij een koppel aan tafel. Onder het kopje ‘Wat de ober zegt’, glimlacht hij: ‘Een uitstekende keuze mijnheer’. Op het volgende plaatje zie je hem in een andere pose. Onder het kopje ‘Wat de ober denkt’, steekt hij namelijk zijn vinger in zijn mond..
Veel sommeliers denken zo over Sancerre. Vraag hen maar eens over deze witte wijn uit de Loire en je zult het merken. ‘Niet wéér een’ is de reactie als de tiende gast van de avond voor de wijn heeft gekozen die tot de meest platgetreden paden van de wijnkaart behoort.

Begrijp me goed, er is niks mis met Sancerre. In goede jaren behoort het tot een van Frankrijk’s meest verfrissende witte wijnen, maar net als Chablis wordt het vooral gekozen door mensen met weinig verbeeldingskracht. Dat is ook waarom restaurants er vaak teveel voor rekenen en te weinig moeite doen om een goede producent te vinden; zet Sancerre op de wijnkaart en je komt overal mee weg.

Dat laatste staat echter op het punt te veranderen. Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc heeft al een deukje geslagen in Sancerre’s hegemonie, al is die stijl voor veel restaurantgangers wellicht iets te fruitintens, iets te uitbundig. Daarbij is Marlborough inmiddels (bijna) net zo duur als Sancerre. Ook Chili komt sterk op met fruitige stijlen uit Casablanca en andere kustgebieden. De echte bedreiging voor Sancerre echter komt uit een ander wijnland. Zuid-Afrika heeft een meer betaalbare en diversere range dan Nieuw-Zeeland of Chili. Zo maken de wijngebieden Elgin, Elim, Durbanville, Darling, Constantia, Stellenbosch en Olifantsrivier elk hun eigen onderscheidende stijl met wijnen die individueel niet onderdoen voor de beste Marlboroughs of Sancerres.

Vooral die stijlrijkdom is opmerkelijk; mocht je Sauvignon Blancs uit andere landen ook altijd zoveel op elkaar vinden lijken, probeer dan maar eens een paar verschillende herkomstgebieden van de Kaap. De beste ervan combineren de finesse van de Loire met het uitbundige van Marlborough, zoals mijn wijntip van deze week. Persoonlijk schenk ik hem liever dan Sancerre –net zoals de meeste sommeliers..

Dan hoeven zij hun vinger ook niet meer in hun mond te steken.