Columns

Hoe ouder, hoe beter

Niemand wordt graag oud. Al heeft leeftijd zo zijn voordelen; le­venservaring (ja toch?), materieel comfort en de gerustheid nooit meer een voet in een discotheek te hoe­ven zetten – maar toch, de na­delen wegen zwaarder. Om als vijftigplusser in vormte blij­ven, is zowel een dieet als de gym nodig. Mijn glazuur is langzaam maar zeker aan het eroderen en ik heb meer last van jetlag dan ooit tevoren. Daarnaast is het besef de­finitief doorgedrongen dat ik nooit meer opgeroepen zal wor­den voor het Nederlands elftal.
Met uitzondering van musea, vei­lingen en oldtimer rally’s is het wijnetiket een van de weinigovergebleven plekjes waar het word ‘oud’ een positieve beteke­nis heeft. Gevoed door de overtui­ging dat oude stokken betere wijn geven, kom je daarom ter­men als ‘old vines’, ‘vieilles vig­nes’ en ‘viñas viejas’ steeds vaker tegen.
Want oude stokken zijn in. Vorige week proefde ik vijftig wijnen van oude stokken uit Argentinië, Chili en Zuid-Afrika op de beurs Beautiful South in Londen, van­daag heb ik een proeverij van wij­nen van oude stokken tijdens het zestigjarige jubileum van het in­stitute of Masters of Wine.
Oude stokken vind je zowel in de Oude als NieuweWereld, maar de oudste daarvan vooral in Au­stralie, Chili en Bolivia (waar ik een paar weken geleden nog stok­ken aantrof van bijna tweehon­derd jaar oud).De theorie is dat een vijftigplus­ser wijnstok minder en kleinere (en dus geconcentreerdere) druif­jes voortbrengt. Waardoor rode wijn van oude stokken dieper van kleur is, rijker van smaak en fijne­re tannine heeft, terwijl witte wijn meer mondgevoel, lengte en balans heeft. Daar staan echter la­gere opbrengsten voor de wijn­boer tegenover die daarom voor zijn ‘vieilles vignes’ een hogere prijs zal vragen. Helaas zijn de ter­men voor oude stokken op die ma­nier een bruikbaar marketing mid­delgeworden -of ben ik nu te cy­nisch? Want er zijn geen regels die voorschrijven vanaf welke leeftijd stokken ‘oud’ mogen wor­den genoemd. Als een wijnboer vindt dat drie jaar al best oud is, mag hij ongestraft ‘old vines’ op zijn etiket zetten. Persoonlijk zou ik ervoor willen pleiten om vijf­tig jaar als grens te nemen. Zoals de meeste van mijn leeftijdsgeno­ten zullen beamen, is dat voor ons meer dan oud genoeg.