Columns

Het Nieuwe Douro

De autorit van Oporto naar de Douro vallei is een van de mooiste in de wijnwereld, al moet je er wat geduld voor hebben. Bij het uitrijden van de stad door oudere hoogbouw gaat je pols niet echt sneller kloppen maar als je ruim een uur later de Douro rivier bereikt, zijn de vergezichten puur National Geographic.
Het feit dat de vallei op de Unesco werelderfgoed-lijst staat heeft het behoed voor lelijke gebouwen. Voor het grootste deel van zijn beloop wordt de rivier overzien door port quinta’s (kruisingen van wijnkelders met landhuizen). Met op hun muren de namen van de beroemde shippers zoals Graham’s, Taylor’s, Dow, Fonseca en Ferreira. Dit is het territorium van de versterkte wijn. Hier staan steile terrassen met oude stokken urenlang in de bakkende zon. Geen wonder dat de druiven zo zoet en paars zijn.
Port is een van de grote wijnen van de wereld, met een historie die terug gaat tot 1750. Maar er is ook een ander aspect van de Douro, eentje die veel ouder is dan port. Dat is zijn droge rode wijn (die later zou worden versterkt om hem op verre zeereizen goed te houden). En vergis je niet, zelfs anno 2014 is bijna de helft van de veertigduizend hectare wijngaard in de Douro tafelwijn.
Tot relatief recent werd het meeste daarvan lokaal gedronken. Maar goed ook, want het was nogal hard en drogend. Er waren wel uitzonderingen –zoals Ferreira’s Barca Velha- maar de meeste Douro wijnen maakte je dankbaar voor de uitvinding van port. En zelfs tegenwoordig zijn sommige wijnen in de bars van Pinhao aanslagen op je papillen.
Moderne technologie en het serieus nemen van droge wijn zijn de sleutel geweest voor het ‘Nieuwe Douro’; rode wijnen met veel fruit en structuur gemaakt van inheemse rassen als touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en sousão. Gemaakt van het beste fruit van de quinta’s afkomstig van daarvoor geselecteerd wijngaarden. Geen bijproduct meer van port.
De top daarvan was Prats & Symington’s Chryseia (€50, verkrijgbaar bij Partners in Wijn, www.andrekerstens.nl, een aanrader) net als de betaalbaardere Altano.
Beide, net als het de autorit naar de vallei, het geduld dubbel en dwars waard.