Columns

Hema

Zou ik de enige Nederlander zijn die geen ondergoed van de Hema draagt?
In mijn diverse verzameling boxers, slipjes en T-shirts ontbreekt inderdaad het rood-vierkante Hema-logo. En toch draagt een op de drie jongens een Hema-onderbroek en een op de vijf vrouwen een Hema-BH. Niet alleen wat ondergoed betreft, heeft de Hema een unieke positie in ons land: als je alle in een jaar door de Hema verkochte tompoucen naast elkaar legt, kun je er de Chinese Muur mee beleggen, om over de 28.000 rookworsten per jaar nog maar te zwijgen.
Waarom ik u deelgenoot maak van mijn garderobe en statistieken over het banket en de charcuterie van dit warenhuis geef? Om één ding duidelijk te maken: als je Hema zegt, denk je aan andere producten dan aan wijn. Dan denk je naast rookworsten en tompoucen aan fotoboeken, handdoeken, misschien zelfs verzekeringen, maar niet aan wijn.
Al is dat langzaam aan het veranderen. Hema wint meer prijzen en onderscheidingen met zijn wijnen dan alle andere warenhuizen bij elkaar, en dat al geruime tijd. Sterker nog, het assortiment is het afgelopen decennium jaarlijks beter geworden.
En niet alleen kwalitatief beter, maar ook diverser. Met wijnen afkomstig uit alle windstreken, van een Duitse Dornfelder, een Cabernet uit Israel, een Zweigelt (Oostenrijk) en een Tannat, tot aan Rieslings uit zowel Israël als Duitsland, een Grüner Veltliner uit de Wachau (Oostenrijk), een Gewürztraminer uit Spanje en een Grillo uit Sicilië. Hema biedt zijn klanten een gevarieerd assortiment. Daarbij zul je de grote merken bij Hema zelden tegenkomen; geen Hardy’s, geen Gallo, geen JP Chenet en geen Lindemans. Kortom, bij Hema is het juist geen eenheidsworst op wijngebied. Onder mijn favoriete Hema-wijnen bevinden zich de Grüner Veltliner Wachau en de False Bay Shiraz (mijn wijntip van deze week) en Chenin Blanc.
Wat ik ook plezierig vind, is dat Hema niet meedoet aan idiote wijnaanbiedingen om klanten van de concurrentie de winkel in te lokken. Hema heeft de reclame-junkies, mensen die alleen voor de laagste prijs gaan met nauwelijks tot geen interesse in kwaliteit, niet nodig. Ook wat dat betreft, is de Hema uniek. Misschien dan toch maar eens gaan kijken voor een nieuwe slip?