Columns

Heerlijk avondje

Vergeet de kalkoen met kerst; deze maand ga ik met sinterklaas groot uitpakken! En wel met een Spaans vijfgangendiner ter ere van de goedheilig man. Voordat de chocoladeletters, gevulde speculaas, marsepein en het suikergoed aan de beurt zijn, gaan we eerst aan de cava en serieus eten.
 Aangezien ik helemaal gek ben van Agustí Torello Mata heffen we eerst het glas met Iberische bubbels. Met een onstuimige mousse en smaak van gele en witte perziken, gestoofde appel en brioche. Om daarna – gewoontegetrouw – te beginnen met mijn favoriete ham: pata negra uit het noord-Spaanse Galicië. Gemaakt van biggen die uitsluitend met eikeltjes gevoerd zijn, delicieus lekker! Daar ga ik Tio Pepe bij serveren, een mooie fino van het huis Gonzalez Byass, goed gekoeld uiteraard. Vervolgens gaan we aan de paëlla, klassiek, met chorizo, drumsticks, saffraan en Valenciarijst, erwtjes, tomaten, inktvis, knoflook en mosselen. Een gerecht dat net zo Spaans is als Real Madrid. Daarbij een mooie Viña Jaraba, een ongefilterde blend van tempranillo, merlot en cabernet uit La Mancha, soepel en fluwelig in de mond met een bende zwarte en blauwe bessen en impressies van zwarte peper die helemaal in de smaak valt bij het kruidige eenpansgerecht.
Als ‘plato principal’ een stoofschotel zoals hij op het boerse platteland van Calatayud veel wordt gemaakt, van patrijs met wijn en inheemse kruiden. Daarbij een Rioja Spess van Bodega Loa, een van mijn ontdekkingen van dit jaar; super kwaliteit met beheerst houtgebruik, volledig op dronk maar met voldoende bewaarpotentieel om de komende tien jaar met sinterklaas terug te laten komen. Eenmaal bijgekomen van die combinatie, serveer ik een mooi stukje manchego, schapenkaas die zes maanden tot een jaar is gerijpt, afhankelijk van de producent. Hier zou ik zomaar de Rioja Spess bij door kunnen drinken maar zou ook de fino van Gonzalez Byass passen of zelfs een manzanilla. Ter afsluiting een ‘flan de huevos’, een caramelcrème uit Alicante, heel traditioneel. Daar schenk ik een moscatel uit Malaga bij, rijk en zoet, met de intense smaak van rozijnen, appelstroop en walnoten.
En laat dan de chocoladeletters, gevulde speculaas, marsepein en suikergoed maar komen; het heerlijk avondje is gekomen…