Columns

Happy Valentijn

Wat is de ideale Valentijnwijn? Met welke wijn maak je indruk op je geliefde?
Afgelopen jaar interviewde ik Paul Pontallier, de wijnmaker van Château Margaux. Iemand die Franse charme combineert met een aantrekkelijk uiterlijk en een warme stem (de bofkont) en vroeg hem naar de ideale verleidingswijn voor 14 februari. Ik ging er vanuit dat hij voor Château Margaux zou gaan of anders voor een exclusieve champagne, maar hij koos een dessertwijn uit de Elzas, een Sélection de Grains Nobles.
Een Britse vriend van me ging op Valentijnsdag altijd voor een Pinot Noir omdat iemand hem ooit had wijsgemaakt dat de geur van Pinot Noir lijkt op mannelijke sexferomonen (die klaarblijkelijk aantrekkelijk zijn voor het andere geslacht). Hij ging zelfs zover om op Valentijnsdag wat Pinot Noir op zijn borst en achter zijn oren te smeren voordat hij zijn date ging ophalen. Hij claimt dat het altijd werkte al moet ik erbij vertellen dat zijn (inmiddels) echtgenote een geheelonthoudster is en milkshakes verkiest boven Macôns.
En wat gaan degenen onder ons op Valentijsdag schenken die getrouwd zijn of anderszins een vaste relatie hebben? Die geen sexferomonen meer nodig hebben om iemand te verleiden.. Men zegt dat iedere wijn goed smaakt als je bent met degene waar je van houdt –maar dat is mij te kort door de bocht. Zelfs met Ans wordt een zurige Muscadet niet zacht en romig, of een geconfectioneerde Rosé d’Anjou minder laf. Nee mijnheer! Op de meest romantische dag van het jaar (wat de wenskaarten er in ieder geval van maken) openen we iets speciaals, en zeker als je het thuis viert en niet de (soms ridicule) opslagen van bepaalde restaurants hoeft te betalen.
Is de ene wijn specialer of romantischer dan de andere? Conventionele wijsheid zegt dat champagne een goede optie is, of een wijn met een roze kleur.. Maar die opties missen misschien wel wat verbeeldingskracht. Daarom, voor iedereen die avontuurlijker is ingesteld en ook eens de kracht van Pinot Noir’s verleiding wil ervaren –óók in een vaste relatie!- adviseer ik de fruitige en kruidige Pinot Noir Reserva van Cono Sur uit Colchagua. Terwijl de fans van Paul Pontallier wellicht de Sélection de Grains Nobles van Trimbach [via www.walravensax.nl] willen uitproberen.