Columns

Grüner Veltliner

Ik heb veel Oostenrijkse wijnen in mijn kelder, meer dan uit andere landen. Iedereen die een blik in mijn vineuze heiligdom werpt, ziet dat direct want mijn Oostenrijkers zijn het meest herkenbaar. Op elke Oostenrijkse capsule siert namelijk de nationale tweekleur. Het opvallende vlagontwerp heeft drie horizontale banden in de kleuren rood, wit en rood. Volgens de legende is de vlag uitgevonden door Hertog Leopold V (1157-1194) tijdens de Slag van Acre. Leopold’s lelieblanke pij was volledig doorweekt met bloed maar toen hij zijn riem verwijderde, was het textiel daaronder nog parelwit. Naar overlevering vond hij dit zo’n bijzonder gezicht dat hij het gebruikte voor de Oostenrijkse vlag.
Als de nationale tweekleur niet in de 12e maar in de 21e eeuw ontworpen zou zijn op basis van de verdeling tussen witte en rode wijn in Oostenrijk, dan zou tweederde van de vlag niet rood maar juist wit zijn. En niet alleen qua volume maar ook qua reputatie is wit in Oostenrijk veruit het belangrijkst. De lijst wordt aangevoerd door de twee groten Grüner Veltliner en Riesling, gevolgd door Gelber Muskateller, Neuburger, Zierfandler, Rotgipfler, Roter Veltliner en nog een handvol inheemse rassen. Want ook heb je Sauvignon Blanc (hele goede zelfs in Steiermark) en Chardonnay (dat Morillon heet in Oostenrijk) in Oostenrijk, het overgrote merendeel van de aanplant is inheems.
Wat Grüner Veltliner zo groots maakt? Allereerst zijn de beste Grüners in staat wijngaardomgevingen en zelfs bodems perfect te weerspiegelen in de wijn. Daarnaast hebben ze een lang bewaarpotentieel. De druif’s herkenbare aroma’s van citrus, dille, en met name witte peper vullen zelfs de moeilijkste spijssmaken aan, zoals de in Wenen zo populaire paprika. En ze staan over het hele land aangeplant. Al komen de beste Grüners uit Niederösterreich, dat de gebieden Wachau, Kremstal, Kamptal, Wagram en Weinviertel omvat, allemaal bereikbaar op nog geen anderhalf uur rijden van Wenen!
Gisteren op Prowein, ’s werelds belangrijkste wijnbeurs in Düsseldorf, trof ik deze uitmuntende Grüner Veltliner. Als u dit proeft, beseft u dat Leopold V voorlopig geen gelijk zal krijgen, en wit het Oostenrijks rood de baas zal blijven..