Columns

Grillwijnen

Niets brengt me meer in zomerse sferen dan de rokerige geur van buitenshuis grillen. En het sissende geluid van een steak op het vuur. Ik besef dat ik, gegeven mijn liefde voor de barbecue, in het verkeerde land woon. Afgelopen jaar gebruikte ik mijn gasaangedreven, oversized buitenfornuis zelfs maar vijf keer. Dit voorjaar was beter, vooral omdat ik investeerde in de aankoop van een grote parapluie (en omdat de zon tenminste drie dagen heeft geschenen -Venray is niet bepaald de Costa del Sol).
De meest toegewijde barbecuers leven dan ook niet in Nederland maar in landen als Argentinië, Australië, en Zuid-Afrika; het thuis van de asado, barbie en braai. Er moeten vast vegetariërs bestaan in deze landen maar die leven waarschijnlijk een speciale wijken. Want voor de mannen –grillen in deze landen is een strict mannelijke aangelegenheid- betekent barbecuen vlees: steaks, karbonades en worsten. Met soms een maiskolfje, weggedrukt aan de rand van het rooster.. Neen, de barbecue is voor carnivoren.
Qua wijnkeuze bij vlees is het de truc om een robuste wijn te nemen die bestand is tegen de smaakrijkdom van de grill. Verspil geen tijd aan lichte wijnen als Beaujolais, of simpele wijntjes van het onderste schap; hun smaak gaat al verloren in de geurige grilldampen. Wat je nodig hebt, zijn wijnen met veel smaak en body en (bij voorkeur) opgevoed op hout (liefst Amerikaans eiken met zijn rokerige tonen). Hoewel ik doorgaans geen fan ben van veel alcohol in wijnen, maak ik voor barbecuewijnen een uitzondering; die mogen van mij best 14 procent of meer zijn. En hetzelfde geldt voor tannine. Monddrogend is niet nodig maar een beetje ruggengraat kan geen kwaad, want dat bindt met de proteïnes en het vet van het vlees. Dat is dan ook de reden dat druivenrassen als malbec, syrah/shiraz, tannat, grenache, touriga nacional, en cabernet sauvignon zo populair zijn in barbecue-gekke landen.
Daarbij verdienen een lamsrack en entrecote een mooiere wijn dan een drumstick of verse worst. Ook op mijn Weber geldt dat een serieus stukje vlees een serieus glas wijn verdient. Zoals mijn wijntip van deze week.
Hoogste tijd om de briketten aan te steken.