Columns

Grands vins de France

Het kan verkeren. Tien jaar geleden werd er op discounters in ons land neergekeken als ongewenste asielzoekers, tegenwoordig gaat de middle class er zijn groente en fruit kopen. Sterker nog, verzekerde me onlangs een makelaar, als er zich een Lidl in de buurt vestigt, gaan de huizenprijzen daar sneller omhoog dan elders.
Normaliter zou ik niet al teveel waarde hechten aan de mening van een makelaar maar omdat ik nu vlakbij een AH en een Lidl woon, voel ik me bevoorrecht. Vroeger had ik helemaal niks met inkopen bij de supermarkt, met zijn lange rijen voor de kassa, overvolle winkelwagens en het depressieve gebrek aan keus. Maar Lidl is een voorrecht te bezoeken, en niet alleen voor groente en fruit.
Afgelopen week was ik door de discounter uitgenodigd zijn assortiment voor de campagne ‘Grands Vins de France’ door te proeven. Vanaf 18 september biedt Lidl twee weken lang wijnen uit Bordeaux, Bourgogne, Loire en de Elzas aan voor prijzen varierend van €3,33 tot €39,99. Een groot deel van deze wijnen is verkrijgbaar in alle 400 filialen. Daarnaast is er een speciale selectie die in 85 grotere winkels verkrijgbaar is. De informative over de wijnen van ‘Grands Vins de France’ is gebundeld in een boekje. Hierin staan alle wijnen vermeld en zijn ze voorzien van een uitleg van sommelier Jan-Willem van der Hek die nog enkele dagen houder is van de tweejaarlijkse titel ‘Beste Sommelier van Nederland’. Zoals wel vaker met deskundigen die ingehuurd worden door een supermarket of wijnmerk blijkt ook de beste sommelier van Nederland enthousiast te zijn over alle wijnen uit het assortiment van zijn broodheer, inclusief een in mijn ogen echt over zijn top heen zijnde Côte Rôtie uit 2003, die ik u niet zou aan- maar zou afraden.
Verder alleen maar lovende woorden overigens voor Lidl’s initiatief om zijn assortiment aan de pers voor te stellen. En eerlijk is eerlijk: de meeste wijnen waren absoluut de moeite waard. Woon je niet in de directe nabijheid van een Lidl, niet getreurd want het gehele assortiment is via de website te bestellen.
Helaas kan Lidl dan niks doen aan de waarde van je onroerend goed..