Columns

Gestolen fiets

Bij de RDW bestaat een fietsdiefstalregister waar je met een chip- of framenummer kunt checken of het rijwiel dat je op het punt staat aan te schaffen, clandestien wordt aangeboden of eigenlijk gestolen is. Wijnmaker Dirk Niepoort heeft dit register nooit geraadpleegd, want hij fietst zelden (al heeft hij Nederlandse voorouders) en in Portugal laten ze de stalen rossen doorgaans met rust. Toch heet Niepoorts bekendste wijn in Nederland ‘Gestolen Fiets’. De oplossing van dit raadsel ligt verborgen achter een postzegelachtig etiket dat hij tien jaar geleden door een striptekenaar liet ontwerpen voor de Duitse markt. ‘Fabelhaft’ werd een dermate groot succes dat strips op postzegelformats volgden in Noorwegen, Engeland, VS, Brazilië, Japan en diverse andere landen. Willem Holtrop maakte er een voor de Nederlandse markt – inderdaad, over een gestolen fiets. Wat in de fles zit, is overigens zeker zo interessant als de buitenkant van de fles. Want Dirk Niepoort heeft zich altijd al veel meer wijnmaker gevoeld dan portmaker – ook al staat de oogverblindend mooie Dourovallei vooral bekend vanwege zijn uitstekende ports. Met mensen als Dirk Niepoort kregen de versterkte wijnen echter serieuze concurrentie in de vorm van droge, rode en witte wijnen. In navolging van Niepoort zijn steeds meer producenten inmiddels overgegaan op de productie van droge wijnen. En met succes. Zonder overdrijving durf ik te stellen dat de Douro inmiddels tot een van de beste wijngebieden behoort, en dan heb ik het niet alleen over Portugal maar over de hele wereld.
Waarom je er dan zo weinig van hoort? De wijngaarden zijn er altijd al geweest; het wachten was op de juiste mensen om ze tot wasdom te laten komen. Niepoort gebruikt alleen inheemse druivenrassen (touriga franca, touriga nacional, tinta barocca en tinta cão) van de hoger gelegen wijngaarden (vaak 400 meter of hoger) of die op het noorden zijn gericht. Daar rijpen de druiven weliswaar volledig, maar zonder de spierballen die je nodig hebt voor port.

En toch zijn veel rode wijnen uit de Douro krachtig, met alcoholgehalten van meer dan 14 procent. Niepoorts wijn is echter elegant, met slechts een vleugje hout en een evenwichtige 13 procent alcohol. Een prachtige ‘gestolen fiets’, en eentje die niet terug te vinden is in het fietsdiefstalregister.